Zagreb

Dom HDLU: Samostalna izložba "Postsezona" Josipe Krolo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Samostalna izložba slika mlade umjetnice Josipe Krolo, "Postsezona", otvara se u četvrtak, 29. srpnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU).

Predstavit će se 14 slika iz serije "Postsezona", koja se bavi gentrifikacijom Splita, posljedicom postkonfliktnih privatizacijskih zločina nakon raspada Jugoslavije te potpunim oslanjanjem na tercijarni sektor ekonomije-turizam.

Kako se podsjeća u predgovoru izložbe u Splitu su 1979. izgrađeni Koteks, Bazeni Poljud, stadion na Poljudu, probijen željeznički tunel od Kopilice do centra, dovršava se Split 3. Gradi se grad, planski, za građane.

U Splitu 2019. od apartmana nema stana, osigurano je 70 tisuća novih ležajeva u privatnom smještaju, slavi se rast broja noćenja,  dok umjetnica, kako sama kaže, u roditeljskom domu piše ovaj koncept, opraštajući se od Splita". 

Pritom propituje do kada će građani vrijediti samo kao statisti u „Mediteranu kakav je nekad bio“, hoće li turizam krenuti u održivom smjeru, što će ostati zapisano u betonu, na popisu stanovništva, hoće li njeno ime biti na njemu. "Split, 2020. Covid-19. Što sad?", pita se.

Josipa Krolo rođena je 1992. godine u Splitu. Magistrirala je 2018. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Provela je jedan semestar na Facultat de Belles Arts u Barceloni. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala na na HDLU-ovoj rezidenciji De/konstrukcija slike u Leipzigu te Cite des arts rezidenciji u Parizu.

Godišnja izložba članova HDLU

U četvrtak se u Meštrovićevom paviljonu otvara i Godišnja izložba članova HDLU, revijalna manifestacija koja prema svojoj dugoj tradiciji podastire javnosti na uvid tekuću produkciju (ne stariju od godine dana), ostvarenu u svim disciplinama; od klasičnih do novomedijskih.

"Presjekom izloženih odabranih radova potvrđuje se kako je riječ o poticajnoj izložbi u njezinim daljnjim promišljanjima i realizacijama time osnažujući njezin značaj", ističe se u najavi.
Koncept odabira autora temelji se na odabiru jednog autorskog rada prijavljenog na natječaj te na odabiru pozvanih autora.

Pozvani autori su Vanja Babić, Filip Boreli, Nikola Grabovac, Ivo i Slaven Kosanović, Koraljka Kovač, Lav Paripović, Filip Pilj, Nikola Pjevačević, Ivana Pipal, Ivan Prerad, Josip Rončević, Tin Samaržija, Ana Sladetić, Vlatka Škoro, Vladimir Tomić, Diana Trohar, Fedor Vučemilović i Anđela Zanki. Izlaže i još više od stotinu članova raznih generacija.

Obje izložbe bit će otvorene do 22. kolovoza.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, josipa krolo