Hrvatska

MINISTARSTVO: Opoziv proizvoda dokazuje da funkcionira sustav sigurnosti hrane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su poručili kako veliki broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcionira sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Iz Ministarstva su priopćili da je ravnateljica njihove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić sa suradnicima danas održala sastanak s predstavnicima karlovačke Udruge za zaštitu potrošača "Korana" na temu sigurnosti hrane zbog učestalih povlačenja prehrambenih proizvoda.

"U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv (aditiv E410) u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU. Radi se o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u aditivu bile su također relativno niske", istaknuli su.

Navode i da je navedena udruga zatražila zaštitu potrošača u najvećoj mjeri, kao i povećanje kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u iznosu proizvoda koji su kupili i nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali te kazne za sve sudionike koji su takav proizvod stavili na tržištu.

"Predstavnici Ministarstva predstavili su dionike i način funkcioniranja sustava sigurnosti hrane i sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te obrazložili kako je razlog većeg broja povučenih proizvoda ove godine, te jogurta i sladoleda ovoga vikenda, što je u proizvodnji predmetnih proizvoda korišten nesukladni aditiv u kojem je otkrivena prisutnost etilen oksida", stoji u priopćenju.

U Ministarstvu napominju i da su tijekom lipnja i srpnja u EU održani sastanci gdje je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, što inače nije uobičajeni postupak.

Svaki potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru

"Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača", navode u priopćenju.

Podsjećaju da EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelome svijetu te njeni potrošači uživaju najveću moguću zaštitu.

"Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog  postupanja država članica ovakav povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijele Europske unije", tvrde u Ministarstvu.

Naglašavaju kako to nije znak za alarm, već upravo suprotno, da sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan, 365 dana u godini te da su povlačenja dokaz da sustav sigurnosti hrane i zdravlja potrošača funkcionira u praksi.

"Subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima", zaključuje Ministarstvo poljoprivrede.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trgovina, hrana