Hrvatska

Tucaković: Branit ćemo kuću po kuću

Piše: PolitikaPlus

Zbog požara kod Segeta Gornjeg koji se ponovno popodne aktivirao zbog jakog vjetra, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga iz nekoliko županija te poručio da će braniti kuću po kuću.

"Nakon 13 sati došlo je do aktiviranja požarišta koje smo već mislili da je sanirano. Međutim, uslijed jakoga vjetra, došlo je do ubrzanog širenja požara prema Labinu", kazao je Tucaković.

"Ono što je u ovome trenutku bitno je da nema oštećenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Pored svake kuće je po jedan vatrogasni kamion kako bismo bili sigurni da su građani i njihovi objekti zaštićeni, ukoliko se požari i približi. U ovome je trenutku dobro i to što nemamo drugdje većih požara pa su zemaljske i zračne snage maksimalno ovdje posvećene gašenju", dodao je.

Prema trenutno raspoloživim podacima, na terenu su od domicilnih snaga ukupno 123 vatrogasca s 54 vatrogasna vozila, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica .

S područja drugih županija ukupno je angažirano 28 vatrogasaca s deset vatrogasnih vozila i to Državna intervencijska postrojba Zadar, Državna intervencijska postrojba Dubrovnik, JVP Knin, JVP Vodice i JVP Šibenik.

Ukupno je angažiran 151 vatrogasac sa 64 vatrogasna vozila. U dolasku su vatrogasci iz Ličko-senjske županije s 19 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila.

Osim zemaljskih snaga angažirani su i protupožarni zrakoplovi: 3 Canadaira, 3 Air Tractora, 1 helikopter Mi8 s uređajem za gašenje.

"Bilo je zaista teško. Nadljudskim naporima su vatrogasci uspjeli u suradnji sa zračnim snagama i zaista hvala velika svima koji daju svoje velike napore da se obrani svaka kuća", rekao je Tucaković.

Naglasio je kako ponegdje ima još izdimljavanja, a s približavanjem noći, postojeće će snage biti zamijenjene svježim vatrogasnim snagama, a u pripravnosti su, kako je rekao, i vatrogasci koji su smješteni u Divuljama, a koje će se aktivirati sutra ujutro.

Vatrogasci ostaju i noćas dežurati tijekom cijele noći i sanirati požarište.

"Branit ćemo kuću po kuću i pratiti cijelo požarište tijekom cijele noći i, naravno, gasiti do jutra a ujutro ćemo opet napraviti novi raspored i učiniti sve da ne dođe niti do nekih ozljeda ali i da ne izgori niti jedna kuća", poručio je Tucaković.

Za Dnevnik HRT-a rekao je da su suradnjom zemljanih snaga i kanadera obranjeni Labin i odašiljač Labinštica, koji su u jednom trenutku bili u okruženju. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POŽAR, slavko tucaković