Zagreb

ZAGREB: Hitni prijem u KB Dubrava ponovno otvoren za sve pacijente

Piše: PolitikaPlus/Hina

Od danas je, nakon 288 dana zbrinjavanja samo teških covid bolesnika, opet otvorena Hitna služba Kliničke bolnice (KB) Dubrava za sve pacijente istočnog dijela grada Zagreba i okolnih mjesta zbog povoljnije epidemiološke situacije, izvijestili su iz te bolnice u četvrtak.

Pacijenata koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi je oko 350.000, a godišnje se u prosjeku u KB Dubrava napravi oko 56.000 pregleda, 11.000 hitnih hospitalizacija i više od tri tisuće hitnih operativnih zahvata.

"Što budemo imali povoljniju epidemiološku sliku u cijeloj zemlji, pa tako i u glavnom gradu Hrvatske, brže ćemo cijeli bolnički i zdravstveni sustav vraćati uobičajenim tokovima kakve očekuju i naši zdravstveni djelatnici, a pogotovo pacijenti koji jedva čekaju da mogu sa što manje poteškoća i ograničenja doći do prijeko potrebnih liječničkih usluga", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u povodu ponovnog otvorenja hitnog prijema u KB Dubrava.

Naglasio je kako je ovo samo još jedan dokaz koliko je važna razina cijepljenosti građana protiv zaraze koja je obuhvatila cijeli svijet te kako će o tom doprinosu svih nas u zaštiti vlastitog i tuđeg zdravlja ovisiti hoće li već ove jeseni bolnice poput KB Dubrave opet biti isključivo namijenjene liječenju covid bolesnika ili će i dalje, kao što je to od danas, biti na raspolaganju svim pacijentima.

Još jednom je podsjetio da je i ovo ljetno razdoblje pogodno vrijeme da se nastavi s cijepljenjem kao do sada najučinkovitijom mjerom zaštite od zaraze i njenog prijenosa među građanima. 

"Brzo će jesen, a ona će biti najbolji test za sve nas gdje smo sa zarazom", poručio je Beroš.

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić istaknuo je kako je epidemija covida-19 promijenila u potpunosti način funkcioniranja njihove bolnice. 

Podsjetio je kako su odlukom Ministarstva zdravstva pretvoreni u glavni državni centar za liječenje težih bolesnika zaraženih virusom covid-19 što je uvjetovalo i zatvaranje za usluge ostalim pacijentima.

"Zahvaljujući potpori Kliničkih bolničkih centara Zagreb i Sestara milosrdnica te kliničkim bolnicama Merkuru i Svetom Duhu, uspjeli smo održati funkcionalnost bolničkog sustava u glavnom gradu Hrvatske i omogućili, unatoč svim teškoćama i ograničenjima, pružanje usluga pacijentima", istaknuo je Lukšić.

Dodao je kako je poboljšanje epidemiološke slike u zemlji i Zagrebu omogućilo da ta ustanova na istočnom dijelu grada opet otvori svoja vrata za hitne prijeme svih pacijenata.

U priopćenju se također ističe kako je cijepljenje građana protiv covida-19 u mnogome pridonijelo smanjenju broja zaraženih, posebno onih s težim oblicima bolesti čije stanje zahtijeva bolničko liječenje i intenzivnu skrb po čemu je prednjačila KB Dubrava.

Poboljšanje epidemiološke situacije omogućuje i brži povratak bolničkih ustanova na redovitiji rad s pacijentima sa što manje ograničenja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kb dubrava