Svijet

Memorijalna ceremonija: Žrtve napada 11.9. ne žele Bidena na komemoraciji ako ne deklasificira dokumente

Piše: PolitikaPlus/Hina

Obitelji žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001. protive se sudjelovanju američkog predsjednika Joea Bidena na obljetnici tog događaja, ako ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.

Članovi obitelji, kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, u petak su objavili pismo s obzirom na to da se bliži 20. godišnjica događaja.

U njemu pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju, ako prethodno ne objavi dokumente.

"Dvadeset godina kasnije jednostavno nema razloga, poput neutemeljenih tvrdnji o "nacionalnoj sigurnosti" i tomu slično, držati te podatke u tajnosti. No ako predsjednik Biden odbije i stane na stranu saudijske vlade, morat ćemo se javno usprotiviti bilo kakvom sudjelovanju članova njegove administracije u bilo kojem memorijalnom događaju 11. rujna", stoji u pismu koje je potpisalo oko 1700 ljudi izravno pogođenih tim napadima.

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Članovi obitelji žrtava terorističkih napada na SAD već dugo traže da se objave dokumenti američke vlade koji bi pokazali je li Saudijska Arabija financijski ili drukčije pomogla bilo kojoj od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom koja je izvela napad.

Dana 11. rujna 2001. u napadu zrakoplovima na zgrade Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku, na Pentagon i u rušenju zrakoplova na polje u Pennsylvaniji poginulo je gotovo 3000 ljudi.

Petnaest od 19 otmičara bilo je iz Saudijske Arabije. Povjerenstvo američke vlade nije pronašlo dokaze o tomu da je Saudijska Arabija izravno financirala Al Kaidu. No, pitanje jesu li to činili pojedini saudijski dužnosnici ostalo je otvoreno.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joe biden, SAD