Zagreb

Tomašević o glomaznom otpadu u Zagrebu: Postoje problemi, ali i rješenja

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je u četvrtak zastoj odvoza dijela glomaznog otpada u Zagrebu kazavši da u situaciji isticanja ugovora sa privatnim poduzećima koja zbrinjavaju taj otpad, postoje problemi ali i rješenja koja će predstaviti sutra. 

“Traže se neka sustavnija rješenja, o tome bih više govorio sutra, da dobijem još više informacija, da mogu to sve prezentirati. Sutra ćemo govoriti o tome što su problemi i rješenja”, kazao je Tomašević u izjavi medijima. 

Poručio je to dva dana nakon što je na novinarski upit o zastoju odvoza tog otpada, kazao da zastoj ne postoji te da se “glomazni otpad, koliko on zna, uredno odvozi”.

U međuvremenu je i Čistoća potvrdila da je za dio glomaznog otpada odvoz obustavljen, no Tomašević u četvrtak nije odgovorio na pitanje zašto nije znao za taj problem. 

Zastoj u odvozu dijela glomaznog otpada

Zagrebački gradonačelnik je ponovio da se zastoj pojavio u odvozu samo jednog dijela glomaznog otpada, madraca, tepiha i tapeciranog namještaja, dok se druge vrste tog otpada uredno odvoze. Dodao je da je odvoz glomaznog otpada posao Čistoće, ali je zbrinjavanje glomaznog otpada zadatak privatnih tvrtki, s kojima trenutno postoje ugovori koji ističu. 

Istaknuo je da će više o rješenjima i problemima odvoza glomaznog otpada govoriti sutra na konferenciji za medije.

Upitan postoje li dugoročna rješenja za gospodarenje otpadom u Zagrebu, Tomašević je rekao da se problem otpada ne može riješiti preko noći. 

“Očito je da je sustav gospodarenja otpadom dugo vrijeme zanemarivan, desetljećima imamo sličan sustav. S obzirom da nismo razvijali vlastite kapacitete za obradu otpada, imamo privatna poduzeća s kojima  radimo i tu imamo povećane troškove koji opterećuju ZG Holding ali i gradski proračun”, kazao je. 

Komentirao je i reakcije na odluku ponovnom uvođenju naplate parking mjesta u blizini bolničkih ustanova u Zagrebu. Smatra da je u javnosti možda došlo do “zabune” jer se ne radi o novom uvođenju naplate, već samo ukidanju odluke iz listopada prošle godine. 

“U smislu da je epidemiološka situacija bolja, u smislu da je cjepivo dostupno, da su financijski prihodi Zagrebparkinga takvi kakvi jesu, donio sam takvu odluku na traženje Zagrebparkinga. Činjenica je i da dobar dio ljudi koji su ta parking mjesta koristili, nisu bili korisnici bolnica, jer nije bilo kontrole”, kazao je Tomašević. Dodao je kako je odluka o nenaplati ionako bila privremenog karaktera. 

Izvijestio je i da više nema zastoja u odvozu građevinskog otpada u Zagrebu, ali da nova lokacija odlagališta još uvijek nije dogovorena. 

“Postoji jedna lokacija na Žitnjaku koja je za sada najizglednija, još uvijek se čekaju dozvole i pregovara s gradskim i državnim institucijama”, kazao je dodavši da je privremeni zastoj riješen. 

“Gledamo kako sustavno riješiti taj problem jer je činjenica da će količine građevinskog otpada rasti kako krene, nadamo se da hoće, obnova”, kazao je Tomašević.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otpad, tomislav tomašević