Hrvatska

Plenković s Dombrovskisom: Hrvatska će uvesti euro, referenduma neće biti

Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru. Oni koji ne znaju neka pročitaju članak 5 Ugovora o pristupanju...

Piše: PolitikaPlus/HRT

Nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković i potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis održali su konferenciju za medije. Plenković je istaknuo prednosti uvođenja eura i protivnicima poručio kako će ga Hrvatska uvesti. Dombrovskis je rekao kako nije primijećena inflacija u zemljama koje su uvele euro.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisa priprema Hrvatske za ulazak u europodručje. Rekao je kako postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - ulazak u Šengenski prostor u koji želimo ući tijekom 2022. godine i za koje smo ispunili sve uvjete te ulazak u europodručje za koji moramo ispuniti akcijski plan do kraja ožujka iduće godine.

- Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku eurogrupe koju je kazao u četvrtak irski ministar financija, rekao je Plenković.

Prednosti uvođenja eura

Ponovio je kako Hrvatska više od 60% svoga izvoza orijentira prema EU, da je više od 60% turista iz eurozone, da je dvije trećine štednje građana u eurima, da je pola kredita u eurima i kako smo visoko eurizirana ekonomija.

- Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting, rekao je premijer.

Dodao je kako je to strateški cilj Vlade, jasno objavljen na kojem će se ustrajati.

- Na tom tragu veselim se suradnji s EK na ovu temu te želim zahvatiti Dombrovskisu i njegovom timu na podršci, rekao je Plenković.

Upitan o inicijativi pojedinih stranaka desnice o referendumu o uvođenju eura, Plenković je podsjetio da je ulazak u EU imao velilki konsenzus na političkoj sceni.

'Taj konsenzus se često vidio i u Saboru. Iz našeg kuta gledanja, pravno mislimo da je te tema riješena i referendumom o ulasku u EU i glasanjem u Saboru. Tada je Hrvatska preuzela ulazak u europodručje. Što se tiče inicijative, dolazi od aktera koji nisu crno ispod nokta pridonijeli ulasku Hrvatske u EU. I kod njih se vidi, nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u zadnjih 20 godina. Vidim da planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su protiv eura. Mi ćemo usvojiti euro na vrijeme, kao što je dogovoreno', kazao je Plenković.

Nije rasla inflacija u zemljama koje su uvele euro

Dombrovskis je odgovarajući na pitanje o inflaciji rekao je kako što se tiče utjecaja uvođenja eura umjesto kune na cijene da to treba pozorno pratiti.

- To će se pokloniti posebna pozornost, a neko će vrijeme iskazivanje cijena kako bi se građani naviknuli na novo izražavanje cijena u eurima. Nadležna tijela će pratiti cijene, a mogu govoriti i iz latvijskog iskustva gdje smo vodili fer kampanju uvođenja eura i učinili smo sve da se spriječi kako se ne bi iskoristilo uvođenje eura za povećanje cijena. Lanci supermarketa su također sudjelovali u toj kampanji. Postoji 0,1% do 0,2% utjecaja na porast cijena jer su tu prilagodbe bankomata, knjigovodstava, blagajna i drugih troškova. Nismo vidjeli da bi rasla inflacija u zemljama koje se zadnje pristupale uvođenju eura, primjerice tri ma baltičkim zemljama, rekao je Dombrovskis.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, andrej plenković