Regija

EPIDEMIJA: U Sloveniji skoro 1400 novozaraženih, svaki četvrti test pozitivan

Piše: PolitikaPlus/Hina

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 1393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od 24,6 posto, dan pred početak zaoštrenih mjera, kad će se osim nekih izuzetaka skoro posvude zahtijevati covid potvrde.

S 5665 testova u zadnja 24 sata  potvrđene su 1393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak.
14-dnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterija za ulazak u "tamno crvenu" epidemiološku zonu Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na covid odjelima bolnica trenutno je 333 oboljelih, od čega 76 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata dok ih je 21 otpušten na kućno liječenje.

Odlukom vlade, od srijede će zaposleni u javnim ustanovama i u poduzećima, kao i njihove stranke trebati potvrde da su cijepljeni, preboljeli covid ili da su negativno testirani na koronavirus, uz neke izuzetke.
Tako će i za ulazak u trgovačke centre trebati covid potvrde,  a također i  za javni prijevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce.

Potvrde će se zahtijevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve, potvrdio je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar, ponovno pozvavši sve koji mogu da se što prije cijepe.
U Sloveniji je do sada cijepljeno 44,5 posto ukupne populacije, a zaoštravanjem mjera nastoji se potaknuti na cijepljenje što veći broj ljudi pred vrh četvrtoga vala epidemije, prenijeli su mediji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, koronavirus, pandemija