Svijet

WHO: Zdravstveni sustav u Afganistanu 'na rubu kolapsa'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na tešku situaciju u Afganistanu navodeći da je zdravstveni sustav na rubu kolapsa.

"Zdravstveni sustav u Afganistanu na rubu je kolapsa", objavili su u srijedu nakon posjeta Kabulu čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i regionalni direktor Ahmed al-Mandhari. "Osim ako se hitno ne djeluje, zemlja će se suočiti s neizbježnom humanitarnom katastrofom."

Zbog prekida dotoka novca nakon što su talibani preuzeli vlast u kolovozu, tisuće zdravstvenih ustanova više nemaju za medicinske potrepštine ili plaćanje osoblja, rekao je.

"Mnoge od ovih ustanova sada su smanjile operacije ili se zatvorile, primoravši pružatelje zdravstvenih usluga da donesu teške odluke koga će spasiti, a koga će ostaviti da umre", rekao je WHO.

Zbog toga što manje medicinskih sestara odlazi na posao, pacijentice također ne odlaze u bolnice. Međutim, WHO nastavlja ulagati u obrazovanje žena u ovom polju.

Devet od 37 covid bolnica moralo je zatvoriti svoja vrata, a manje je i testiranja na virus te cijepljenja protiv koronavirusa.

Zemlja ima 1.8 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje se hitno trebaju primijeniti. U opasnosti je iskorjenjivanje dječje paralize, dok su slučajevi ospica u porastu. WHO i partneri su spremni ići od vrata do vrata diljem zemlje kako bi cijepili stanovnike protiv dječje paralize, ospica i koronavirusa.

WHO kaže da je dopremio 170 tona medicinskih potrepština u Afganistan otkad su talibani preuzeli vlast. Kako bi nastavili s pružanjem pomoći, WHO-u je potrebno dobrih 38 milijuna dolara za naredna četiri mjeseca. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravlje, afganistan