Svijet

NIZOZEMSKA: Hakerski napadi otežali uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hakerski napadi otežali su za vikend uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj te je bilo poteškoća s preuzimanjem QR koda u subotu navečer, objavilo je ministarstvo zdravstva u Hagu u nedjelju. 

Napadi, koji su blokirali serverske kapacitete, su suzbijeni. 

Korisnici propusnice moći će dokazati da su se potpuno cijepili, preboljeli covid-19 ili predočiti negativan nalaz na koronavirus. 

Propusnica koja je od subote obvezna za osobe starije od 13 godina koje žele ući u restoran ili na kulturna i sportska događanja u Nizozemskoj, kontroverzna je tema u javnosti. 

Premijer Mark Rutte smijenio je u subotu državnu tajnicu za gospodarska pitanja Monu Keijzer nakon što je kritizirala uvođenje covid propusnice u intervjuu za De Telegraaf. 

Kritika nije bila u skladu s vladinim smjerom, rekao je Rutte. 

U subotu je održano nekoliko demonstracija protiv korištenja propusnice. 

Nizozemska je nakon gotovo 18 mjeseci ukinula uvedene mjere protiv širenja koronavirusa. Više nije ograničen broj posjetitelja na stadionima, u kafićima i trgovinama, ali je potrebno pokazati covid propusnicu. 

Oni koji se nisu cijepili ili preboljeli covid-19 mogu se besplatno testirati. Nošenje maski ostaje obvezno u autobusima i vlakovima. 

U Nizozemskoj je potpuno cijepljeno oko 82 posto odraslih.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nizozemska, covid propusnice, kibernetički napad