Scena

VIDEO ANALIZA: Novi filmovi u kinima u listopadu

Piše: Damir Demonja

*u ovome tekstu navedeni su samo oni filmovi koje su kontaktirani hrvatski distributeri i kino-prikazivači potvrdili za prikazivanje u tekućem mjesecu

Za mjesec listopad hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su dvanaest premijernih filmova. Koji sve filmovi bi se trebali naći na programu hrvatskih kina, prema podacima kontaktiranih hrvatskih distributera i kino-prikazivača, navedeni su kako slijedi, s trenutnim datumima početaka njihovih prikazivanja u listopadu.

 

OBITELJ ADDAMS 2: IZLET (THE ADDAMS FAMILY 2)

Sinkroniziran na hrvatski

Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, SAD, 2021.

Redatelji: Greg Tiernan, Conrad Vernon, Laura Brousseau

Glasovi hrvatske sinkronizacije: Ozren Grabarić, Jasna Bilušić, Klara Uglešić, Noa Zelenko, Dražen Bratulić

Žanr: animirani, avantura, komedija, obiteljski

Producentske tvrtke/Distributer: BRON Studios/BermanBraun/Bron Creative/Cinesite Animation/Creative Wealth Media Finance/Glickmania/Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Editus d.o.o

Službena web stranica: The Addams Family 2 | Movie - MGM Studios

 

Nismo sretni što se ponovno vidimo.

U prvom filmu prognani iz svoga grada, mladi bračni par Gomez i Morticia Addams sele u napuštenu ludnicu u New Jerseyju. Okruženi močvarom, sigurni i skriveni maglom na vrhu planine, osnuju obitelj. Trinaest godina njihova kći Wednesday ispituje svoju majku o svijetu izvan njihovog doma, no zabrinuta Morticia svaku njezinu znatiželju prekine strahujući od ponovnog prognanstva. Wednesday se pobuni i obitelj Addams se spusti u mali grad. Dočekani su s gađenjem i strahom i pitanje je vremena kada će se građani htjeti riješiti ove čudne obitelji. No, na kraju svih peripetija sve sretno završi i građani ih prihvate u svoj grad shvativši da su svi zapravo malo čudni.

U novom nastavku priče, obitelj Addams je prihvaćena od strane svojih sugrađana i žive sretno iznad močvare. Pugsley i Wednesday su u godinama kada je djeci zadnja stvar na pameti družiti se sa svojim roditeljima, no Gomez ima rješenje – obitelj Addams odlazi na obiteljski odmor!

U kinima od 07. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

SVI SVECI MAFIJE (THE MARY SAINTS OF NEWARK)

SAD, 2021.

Redatelj: Alan Taylor

Glumci: Alessandro Nivola, Leslie Odom Jr., Vera Farmiga, Jon Bernthal, Ray Liotta, Michael Gandolfini

Žanr: kriminalistički, drama

Trajanje: 120 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Chase Films/HBO Films/Home Box Office (HBO)New Line Cinema/Warner Bros./Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.themanysaintsofnewarkmovie.com/

 

Tko je stvorio Tonyja Soprana?

Tijekom rasta napetosti između talijansko-američke i afroameričke zajednice u 1960-im i 1970-im godinama u Newarku, film „Svi sveci mafije“ istražuju djetinjstvo Tonyja Soprana i uspon svemoćne mafijaške obitelji DiMeo.

U kinima od 07. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

PLAVI CVIJET (A BLUE FLOWER)

Hrvatska, Srbija, 2021.

Redatelj: Zrinko Ogresta

Glumci: Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić

Žanr: drama

Trajanje: 85 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Interfilm/Zillion Film/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.havc.hr/hrvatski-film/katalog-hrvatskih-filmova/plavi-cvijet#

Mirjana (Vanja Ćirić) je službenica u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20-e obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. „Plavi cvijet“ je film o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.

„Plavi cvijet“ dobitnik je Velike Zlatne arene za Najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala. Redatelj Zrinko Ogresta osvojio je Zlatnu arenu za režiju, dok je Vanja Ćirić dobitnica Zlatne arene za Najbolju žensku glavnu ulogu. „Plavi cvijet“ je osvojio i Nagradu kritike za najbolji film u Hrvatskom programu.

U kinima od 14. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

POSLJEDNJI DVOBOJ (THE LAST DUEL)

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021.

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver, Jodie Comer

Žanr: drama, povijesni

Trajanje: 152 minute

Producentske tvrtke/Distributer: 20th Century Studios/Pear Street Films/Scott Free Productions/TSG Entertainment/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.20thcenturystudios.com/movies/the-last-duel

Scenarij kojega su zajedno s Nicole Holofcener napisali Ben Affleck i Matt Damon, oživljava u režiji jednog od najpoznatijih, najnagrađivanijih i najcjenjenijih filmaša, Ridleyja Scotta. „Posljednji dvoboj“ donosi istinitu priču o posljednjem službeno dopuštenom dvoboju u Francuskoj.

Radnja smještena u Francusku 14. stoljeća, epska je priča o izdaji i pravdi, ispričana s tri različita gledišta: dva viteza (dobitnik Oscara Matt Damon i za Oscara nominirani Adam Driver), čiji je odnos na kušnji radi izdaje, i mlade žene (dobitnica Emmyja Jodie Comer) koja pokušava preživjeti u brutalnoj i opresivnoj kulturi toga doba.

U kinima od 14. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

VENOM 2 (VENOM: LET THERE BE CARNAGE)

SAD, 2021.

Redatelj: Andy Serkis

Glumci: Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Woody Harrelson

Žanr: akcija, ZF, triler

Trajanje: 90 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Marvel Entertainment/Pascal Pictures/Sony Pictures Entertainment (SPE)/Continental film

Službena web stranica: https://www.venom.movie/

Tom Hardy vraća se na veliko platno kao ubojiti zaštitnik Venom, jedan od najvećih i najkompleksnijih MARVEL-ovih likova. U režiji Andyja Serkisa u filmu glume i Michelle Williams, Naomie Harris i Woody Harrelson u ulozi negativca Cletusa Kasadyja / Carnagea.

U kinima od 14. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 3D i Real D 3D 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

 

DINA (DUNE)

SAD, Kanada, 2021.

Redatelj: Denis Villeneuve

Glumci: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa, Stellan Skarsgard, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling

Žanr: avantura, drama, ZF

Trajanje: 155 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Warner Bros./Legendary Entertainment/Villeneuve Films/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.warnerbros.com/movies/dune

Počinje.

Priča prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora otputovati na najopasniji planet u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje obitelj i svoga naroda. Nađe se usred sukoba oko ekskluzivne opskrbe najcjenjenijim resursom koji postoji, najvrjednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arrakisu i može otključati najveći potencijal čovječanstva. U tom sukobu preživjet će samo oni koji mogu pobijediti svoj strah.

U kinima od 21. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 3D i Real D 3D 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

 

NESAVRŠENI ROBOT RON (RON'S GONE WRONG)

Sinkroniziran na hrvatski

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, 2021.

Redatelji: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez

Žanr: animirani, avantura, komedija, obiteljski, ZF

Trajanje: 106 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Locksmith Animation/20th Century Studios/Twentieh Century Fox Animation/Walt Disney Studios Motion Pictures/Blitz Film & Video Distribution

Potraži svog robota ove jeseni u kinima.

Ovo je priča o Barneyju, neobičnom dječaku koji se bori s vladavinom društvenih medija, i Ronu, njegovom novom digitalnom uređaju koji može hodati i razgovarati, i koji je stvoren da mu bude trenutni „najbolji prijatelj“. Ronove urnebesne smetnje pokreću ih na nezaboravno putovanje u kojem se dječak i robot upoznaju s izazovima, ali i neslućenim prednostima istinskog prijateljstva.

U kinima od 21. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

NOĆ VJEŠTICA UBIJA (HALLOWEEN KILLS)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2021.

Redatelj: David Gordon Green

Glumci: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Omar J. Dorsey

Žanr: kriminalistički, horor, triler

Trajanje: 106 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Universal Pictures/Miramax/Blumhouse Productions/Trancas International Films/Home Again Productions/Rough House Pictures/Editus d.o.o.

Službena web stranica: https://www.halloweenmovie.com/

Prošle su tek minute nakon što su Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), njezina kćer Karen (Judy Greer) i unuka Allyson (Andi Matichak) ostavile Michaela Myersa zatvorenog u Laurienom gorućem podrumu. Laurie je odvedena u bolnicu s po život opasnim ozljedama, misleći da je napokon ubila maskirano čudovište koje ju muči cijelog života. No, Michael se uspije osloboditi iz Lauriene zamke i nastavlja svoj krvavi pohod. Laurie se, usprkos ozljedama, priprema obraniti od Myersa i inspirira cijeli Haddonfield da se zajedno suprotstave ovom nezaustavljivom čudovištu. Laurie, njezina kćer i unuka udruže se sa žrtvama Myersovog prvog pohoda i odluče uloviti Michaela Myersa te završiti svoju borbu s njim jednom zauvijek.

U kinima od 21. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

SVINJA (PIG)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2021.

Redatelj: Michael Samoski

Glumci: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin

Žanr: drama, triler

Trajanje: 92 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Neon/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://neonrated.com/films/pig

Nicolas Cage je u ulozi Roba, osamljenog tartufara koji živi u oregonskoj šumi sa svojom svinjom dresiranom za traženje tartufa. Nakon što ga jedne noći nepoznata osoba napadne i otme mu svinju, Rob uz pomoć trgovca tartufima kreće u potragu za vjernom prijateljicom.

Film u kojem slavni Oskarovac Nicolas Cage pokušava spasiti voljenu svinju izvrsno je ocijenjen od kritike, a Cage je dobio brojne pohvale za svoju ulogu.

U kinima od 07. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

100% VUK (100% WOLF)

Sinkroniziran na hrvatski

Australija, Belgija, 2020.

Redatelj: Alexs Stadermann

Glasovi hrvatske sinkronizacije: Iva Jerković, Goran Navojec, Dušan Bućan, Zoran Šprajc, Dražen Bratulić, Tin Rožman

Žanr: animirani, avantura, komedija, obiteljski

Trajanje: 96 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Create NSW/Flying Bark Production/Screen Australia/Blitz Film & Video Distribution

Priča o „100% vuku“ fokusira se na Freddyja, nasljednika ponosne obiteljske loze vukodlaka. Uvjeren da će postati najstrašniji vukodlak ikad, Freddy ostane šokiran kada na svoj 14-i rođendan njegovo prvo „ratovanje“ pođe po zlu, pretvarajući ga u divlju…pudlicu. Starješine čopora bacile su kost, a Freddy mora do sljedećeg izlaska mjeseca dokazati da ima pravo vučje srce ili riskirati da bude zauvijek izbačen iz čopora. Freddy mora prevladati svoju ružičastu i pahuljastu vanjštinu kako bi dokazao da je još uvijek 100% vuk.

Freddy Lupin je poput bilo kojeg sasvim običnog četrnaestogodišnjeg dječaka ... samo što nije ni običan niti je više dječak. Ima ipak četrnaest godina ... A i vukodlak je! Bolje rečeno, tek će biti.

U kinima od 28. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

A BILI SMO VAM DOBRI (ONCE WE WERE GOOD FOR YOU)

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2021.

Redatelj: Branko Schmidt

Glumci: Rene Bitorajac, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Paško Vukasović, Goran Navojec, Dražen Šivak, Nela Kocsis

Žanr: drama

Trajanje: 72 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Oktavijan filmska udruga/Telefilm/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: HAVC • Katalog hrvatskih filmova

Trideset godina nakon rata, odlikovani heroj Dinko ogorčen je i razočaran. Napustila ga je obitelj, a Hrvatska za koju se borio osiromašena je, raseljena i korumpirana. Dinko se odaziva na poziv starih suboraca koji od Vlade zahtijevaju davno obećani muzej u zgradi iz koje se išlo u rat. Demonstracijama se pridružuju mladi fašisti, što dovodi do sukoba s policijom. Dinko izgubi kontrolu i nasilje eskalira.

Istinit, bolan i provokativan, novi film Branka Schmidta, u kojem po treći put, nakon velikih domaćih hitova „Metastaze“ i „Ljudožder vegetarijanac“, glavnu ulogu tumači Rene Bitorajac. On je za ovaj film osvojio Zlatnu arenu za Najbolju mušku ulogu ove godine na 68. Pulskom filmskom festivalu, dok mu je suradnja s redateljem Schmidtom u karijeri donijela ukupno tri Zlatne arene!

U kinima od 28. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

DUHOVI TAME (ANTLERS)

SAD, Meksiko, Kanada, 2021.

Redatelj: Scott Cooper

Glumci: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T. Thomas

Žanr: drama, horor, misterij

Trajanje: 99 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Fox Searchlight Pictures/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.facebook.com/antlersmovie/

Riječ je o adaptaciji kratke priče Nicka Antosce, „The Quiet Boy“, o učiteljici iz maloga grada koja sa svojim bratom, lokalnim šerifom, otkriva da jedan njezin učenik krije opasnu tajnu koja sa sobom povlači zastrašujuće posljedice.

Novi pogled na čudovište kakvo niste mogli zamisliti ni u najgorim noćnim morama, u produkciji Oskarovca Guillerma del Toroa.

U kinima od 28. listopada, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM