Zagreb

NOVA PACKA GRADONAČELNIKU: Državna komisija poništila Tomaševićeva odluka o otpadu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je gradonačelnikovu odluku o otpadu pa će Zagreb biti prisiljen dovršiti natječaj i sklopiti okvirni sporazum s Reoma grupom ili s Pripuzovim Cezarom, piše u petak Večernji list.

Ne trebamo više nikoga, Čistoća to i sama može raditi. Pola sirovina se proda, a pola se zdrobi, što su do sada radile privatne tvrtke - zašto je poništio natječaj za oporabu glomaznog otpada, objašnjavao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sredinom kolovoza, kad je objavio da sljedeće dvije godine, na koliko se sporazum o oporabi navedenog otpada trebao sklopiti, neće trebati nikoga.

Dvije su ponude stigle na taj natječaj, podsjetimo, ona Reoma grupe, koja je ponudila zagrebački glomazni otpad oporabljati za 89 milijuna kuna, i ona Cezara, koji je rekao da posao može napraviti za 125 milijuna. Sama javna nabava raspisana je još u prosincu lani, ali odluku o “pobjedniku” natječaja, pojasnio je Tomašević, prijašnja vlast nije donijela.

On je prošlog mjeseca najavio nabavu drobilica i pojasnio kako je jedna već testirana te to sve skupa radi super. U međuvremenu je ipak dio glomaznog otpada poslao u Sisak na zbrinjavanje tamošnjoj tvrtki Royal Media jer sistem s drobilicama naišao je na određene zapreke u vidu dozvola i nabave, pa se sad otpad usitnjava ondje i vozi natrag na Jakuševec.

Čeka sad Tomaševića još jedna zapreka, a to je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, odnosno Reoma grupa koja se žalila na gradonačelnikovo poništavanje natječaja, a žalbu je i dobila.

Točnije, Državna je komisija zaključila da Tomašević nije imao osnove za poništavanje natječaja za glomazni otpad. Zašto? U najkraćim crtama, jer je naručitelj, odnosno Grad Zagreb pojasnio kako je nadmetanje poništio jer je tek sad postao svjestan da otpad i sam može oporabljivati, dok su iz Državne komisije zaključili da to ne može biti točno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav tomašević, grad zagreb, državna komisija, otpad