Hrvatska

SPLIT: Puljak tražio raspuštanje Gradskog vijeća, prijedlog odbijen

Piše: PolitikaPlus/HRT

Sjednica Gradskog vijeća grada Splita jutros je počela napeto traženjem u ime kluba vijećnika stranke Centar Igora Skoke da se donese odluka o raspuštanju Gradskog vijeća, no na kraju to nije prošlo.

Predlažemo raspuštanje Gradskog vijeća većinom glasova svih vijećnika. Naša poruka je da su nas građani izabrali da donesemo promjene, a ne da Gradsko vijeće liči na cirkus u kojem pojedinci pokušavaju dobiti medijsku pozornost bez ideje i želje kako da doprinesu za dobrobit grada Splita, rekao je Skoko.

Krajnje je vrijeme da priznamo da u ovom Vijeću nema povjerenja, dodao je Skoko te pozvao da građani izaberu hoće li se vratiti na staro ili se ide u novom smjeru.

Nažalost otpočetka je njihovo političko djelovanje upućivalo na ovaj smjer. Pretpostavljam da je razlog ovog prijedloga, u prvom redu posljednja afera o kojoj čitamo u medijima za koju je odgovoran gradonačelnik. Nemojmo zavaravati sugrađane, neka gradonačelnik da ostavku, raspustimo Vijeće i idemo na izbore. Neka građani znaju tko je odgovoran za ovo, rekao je Vice Mihanović dodajući da su pokušavali biti konstruktivna oporba.

Igrokaze koje radi vladajuća garnitura, idemo biti pošteni i reći nismo se snašli, nismo spremni i idemo ponovno na izbore, dodao je.

Odmah nakon toga Ivica Puljak je u pauzi sjednice u izjavama novinarima pozvao Gradsko vijeće da se raspusti, te rekao da oni ne žive od politike, da ne namjerava dati ostavku jer izvršna vlast dobro funkcionira. Pozvao je sve stranke "da se uozbilje i građanima omoguće da izaberu novo gradsko vijeće i puste Grad da prodiše da građani koji su izabrali promjene to i dobiju".

No, nakon kratke pauze glasovalo se o prijedlogu vijećnika Skoke koji naposljetku nije prošao, pa se neće glasovati o raspuštanju Gradskog vijeća.

Proračun je bio planiran iz čistog populizma, prenapuhani prihodi, a rashodi su onakvi kakvi jesu, teško da se mogu smanjiti. Mi smo smanjili rashode. Ali moramo vratiti nagomilane dugove, više od 20 milijuna kuna. Treba isplatiti plaće tetama u vrtiću, više od 11 milijuna kuna. Sve zajedno kad se zbroji imamo 130 milijuna kuna manjka. Ali nećemo plakati, prošlo je vrijeme plakanja nad sudbinom, Imamo proračun kakav imamo, predložit ćemo rebealans. U sljedećih nekoliko godina mi ćemo te minuse sanirati. Dosad su gradom upravljali neozbiljni ljudi, poručio je Ivica Puljak uoči sjednice Gradskog vijeća.

Volio bih da ovo Gradsko vijeće bude konstruktivnije, ali nisam siguran s obzirom na najave da će tako biti danas. Nas su građani odabrali radi promjena i mi ćemo ih donijeti ovom gradu, dodao je gradonačelnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica puljak, split