Zagreb

FILMOVI: Crna komedija "Čovjek s fotografije" uz besplatan ulaz u Kinoteci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja svoj ciklus o okupiranim gradovima za vrijeme Drugog svjetskog rata crnom komedijom "Čovjek s fotografije" koji se prikazuje u srijedu, uz slobodan ulaz.

Film je to o sitnom kriminalcu kojeg okupacijske vlasti zamijene za lokalnog vođu pokreta otpora, u režiji karlovačko-beogradskog redatelja Vladimira Pogačića koji je, kažu iz Kinoteke, "raštimao žanr partizanskog akcijskog filma elementima komedije zabune te pružio duhovit, suosjećajan, ali i satiričan prikaz nedaća običnih ljudi u izvanrednim okolnostima".

Opisuje se kao "skriveni dragulj jugoslavenske kinematografije 1960-ih", koji svojom kritikom konformizma i malograđanštine podsjeća na radove Henri-Georgesa Clouzota, a prikazuje s odlično očuvane 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.

Za četvrtak je najavljena još jedna priča o dvojništvu, "Gospodin Klein" Josepha Loseya, u kojoj Alain Delon glumi amoralnog trgovca umjetnina kojeg nacističke vlasti zamijene za Židova istoga imena. 

"Riječ je o vizualno fascinantnom ostvarenju kafkijanske atmosfere, koje sugestivno dočarava apsurdnu i košmarnu atmosferu moralnog relativizma u vrijeme nacističke okupacije i progona Židova", ističe se u najavi. 

Sličnim temama, ali u sasvim drugačijem ključu bavi se film "…i peti jahač je strah", klasik češkog modernizma u režiji Zbyněka Brynycha, o židovskom liječniku koji odluči pomoći teško ranjenom političkom bjeguncu. 

"Brynychev film hvaljen je zbog ekspresionističke atmosfere i tjeskobnog ugođaja okupiranog grada, a drži se i za jedan od najoriginalnijih i vizualno najupečatljivijih filmova na temu holokausta", napominje se.  

Tjedan zaključuje "Tuga i milost", jedno od kapitalnih djela svjetskog dokumentarizma, priča o stanovnicima francuskog gradića Clermont-Ferranda za vrijeme nacističke okupacije sastavljena od kombinacije intervjua i arhivskih snimaka, kojima je Marcel Ophuls pružio "detaljnu i bolno autentičnu fresku svakodnevnog života u izvanrednim okolnostima".

"Film je doveo u pitanje brojne nacionalne mitove, zbog čega je na deset godina bio zabranjen za prikazivanje na francuskoj televiziji, a bio je nominiran i za Oscara", podsjeća se.

"Zvijer" na Kultnom petku uoči Noći vještica

Za listopadsko izdanje Kultnog petka, programa namijenjenog filmofilima čiji ukus naginje egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu, rezerviran je film "Zvijer" Waleriana Borowczyka, priča o bogatoj nasljednici koja večer uoči svog ugovorenog vjenčanja usni jedan od najbizarnijih snova u povijesti filma.

"Maestralno kombinirajući crni humor, fantaziju, gotičku melodramu i stravu, Borowczyk je snimio vrhunski primjer transgresivne erotike 1970-ih: čembalom uglazbljeni seksualni košmar i nadrealističku komediju manira, koja se ne obazire ni na žanrovske odrednice niti na dobar ukus", kažu iz Kinoteke.

Film je desetljećima bio zabranjivan ili prikazivan u cenzuriranim verzijama, a uoči Noći vještica prikazat će se njegova digitalno restaurirana integralna inačica uz najavu iz Kinoteke "da glazbu Domenica Scarlattija više nikada nećete slušati na isti način". 

Među Novitete stiže film "Toma" Dragana Bjelogrlića koji je dosad u regiji pogledalo više od 700.000 ljudi, a s 8035 gledatelja, koliko ga je je u hrvatskim kinima pogledalo u prvom vikendu prikazivanja, postao je srpski film s najboljim otvaranjam u povijesti Hrvatske, srušivši dosadašnji rekord iz 2011. filma "Parada". 

Među ostalim novitetima tu su znanstveno-fantastični spektakl "Dina" Denisa Villeneuvea, nagrađivana drama "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste i "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara.

U okviru Matineje prikazuje se animirani film "100% vuk" o Freddyju koji je uvjeren da će postati najstrašniji vukodlak svih vremena, no svoj 14. rođendan pretvara se u pudlicu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMOVI, ZAGREB, KINOTEKA