Kultura

MSU: Izložba "Barikadiranje ledenih ploča" Olivera Resslera

Piše: PolitikaPlus

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara od 30. studenog izložbu "Barikadiranje ledenih ploča", samostalna izložba Olivera Resslera na temu klimatskog sloma.

Predstavljeni su autorovi radovi nastali od 1994. do danas, filmovi, video-instalacije, fotografije, višekanalne projekcije,  skulpture, transparente, crteže, slike kojima istražuje globalno zagrijavanje, pokret za klimatsku pravdu te njihov odnos prema umjetnosti.

"Dvadeset i pet godina pregovora oko klimatskih promjena u okviru Ujedinjenih naroda nisu rezultirali smanjenjem globalne emisije ugljika. Posljedično, globalna temperatura i dalje raste i to nesmotreno nedjelovanje nacionalnih država natjeralo je ljude da djeluju samostalno, bez zastupnika", stoji u najavi MSU-a.

Zato su se u svijetu javili klimatski pokreti koji su već imali uspješne akcije, no mnogi kao rješenje klimatskih poremećaja i dalje vide u promjeni osobnog ponašanja iako je, kaže se u najavi, efektivnije kolektivno djelovanje.

"Koliko god pohvalno bilo putovati vlakom umjesto avionom, jesti povrće umjesto mesa ili ugrađivati solarne panele na krov, individualne geste dobre volje nisu primjereni odgovor epohalnom klimatskom vandalizmu na planetarnoj razini", dodaje se.

Naslov izložbe odnosi se na razmjere nužde s kojima se pokret za klimatsku pravdu suočava i na opseg onoga što namjerava učiniti, barikadirati ledene ploče dok se tope fizički je nemoguće, ali u trenutku tako velike prijetnje za naš planet važan je i sam pokušaj da se napravi nešto povijesno.

"Barikadiranje ledenih ploča" bilježi i dokumentira neke primjere mobilizacije, aktivnosti, okupljanja i radne sastanke pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. 

Po riječima Olivera Resslera, umjetnička produkcija iz njegova istraživanja uključuje materijal koji bi se mogao trenutačno promatrati kao „dokumentarni“, zajedno s ostalim elementima u kojima je "umjetnički" angažman očigledniji. 

Međutim, svako dulje zadržavanje pažnje na ovom radu otkrit će sustavno zamućivanje svake umjetne crte između "dokumenta" i "umjetničkog djela", dodao je.

U istraživačkoj ustanovi Camera Austria u Grazu, 28. i 29. veljače 2020. održana je istoimena dvodnevna konferencija koja je okupila pet međunarodno priznatih aktera klimatskih pokreta koji djeluju na razmeđu umjetnosti i aktivizma. Njihov susret iskorišten je i za zasebnu filmsku produkciju o ulozi umjetnika u klimatskom pokretu, koja bi uskoro trebala biti dovršena.

Izložba u MSU postavlja se nakon što je od rujna do studenog bila u Cameri Austrija u Grazu i bit će otvorena do 30. siječnja. Iduće godine odlazi u Talin i Berlin.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSU