Svijet

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA: Ukrajina otkrila planove za državni udar, Rusija poriče umiješanost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ukrajina je otkrila planove za pokušaj državnog udara, rekao je u petak predsjednik Volodimir Zelenskij, dok je Rusija poručila da nije namjeravala sudjelovati u navodnom pokušaju prevrata niti da inače poduzima takve korake.

Zelenskij je o pokušaju državnog udara, do kojeg je trebalo doći idući tjedan, govorio na tiskovnoj konferenciji u petak, gdje je također spomenuo rusku prijetnju vojnom eskalacijom.

„Suočavamo se s izazovima ne samo iz Ruske Federacije i moguće eskalacije, već imamo i velikih unutarnjih izazova. Zaprimio sam informacije da će se državni udar u našoj zemlji izvesti 1. i 2. prosinca”, rekao je Zelenskij.

On nije pružio detaljnije informacije o državnom udaru niti je izrijekom optužio Rusiju da je umiješana, no spomenuo je zvučni zapis o prevratu, na kojem se navodno mogu čuti ljudi iz Rusije.

Rusija gomila vojne snage blizu svoje granice s Ukrajinom, koja je sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om izrazila zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada. Kremlj je tu mogućnost odbacio, dodavši da se nepotrebno izaziva panika.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju zbog podizanja napetosti proteklih tjedana, čime izazivaju strah da bi dugotrajni sukob između Ukrajine i ruskih separatista koje podržava Rusija mogao prerasti u otvoreni rat.

„U potpunosti kontroliramo vlastite granice i u potpunosti smo spremni za bilo kakvu eskalaciju”, rekao je Zelenskij.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, rusija