Hrvatska

Plenković poručio oporbi: Demagogija i neistine vam ne mogu proći!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Plenković poručio je u srijedu u Saboru oporbenim zastupnicima u raspravi o Državnom proračunu, da im demagogija ni lijepljenje etiketa HDZ-u neće proći, a glede ubojstva u Splitu rekao je kako ne može spriječiti divljake da rade takva kaznena djela, ali se mogu pooštriti zakoni.

"U predmetu Fimi media potvrđena je presuda, a pet tjedana prije parlamentarnih izbora 'iscuri slučaj Rimac'; eto toliko dobro blokiram pravosuđe. Ta vrsta demagogije i neistine ne može proći", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković zastupnici Karolini Vidović Krišto (NZ), koja je ustvrdila  da 'blokira rad pravosuđa'.

„Vlada se intenzivno bori protiv korupcije; nema kontrole, šaptanja, nulta je tolerancija na korupciju. Možete nam lijepiti etikete, ali više od 9 posto rasta i 25 milijardi eura,  ni da sto godina sanjate, ne bi donijeli u Hrvatsku”, odgovorio je premijer na upit Sandre Benčić (Možemo) - kako će se boriti protiv korupcije bez povećanja u proračunu za pravosuđe.

Stephenu Nikoli Bartulici (DP) koji je pozvao na strukturne reforme, posebice u „socijalistički ustrojenom” zdravstvu, Plenković je poručio kako bi bilo korisnije da ljudima preporuči da se cijepe protiv koronavirusa, umjesto da sudjeluju na skupovima na kojima se promovira lijek za parazite kod životinja, kao lijek protiv korone.

Da širi demagogiju Plenković je kazao i Marku Milanoviću Litri (Hrvatski suverenisti), koji je u raspravi o državnom proračunu za iduću godinu naveo kako je  Milorad Pupovac (SDSS) optužio Hrvatsku za etničko čišćenje.

„Kad nema ništa drugo, onda Vi odmah o Pupovcu; to je jeftina demagogija, valja ste ožalošćeni neuspjehom vaše briljantne inicijative za referendumom”, rekao je Plenković.

Na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u Državnom proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, spomenuvši jučerašnje ubojstvo žene u Splitu koju je ubio bivši partner, Plenković je podsjetio da je njegova Vlada ratificirana konvencija Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama (Istanbulska konvencija), zbog čega je čak platila dio političke cijene.

„Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone”, naglasio je premijer Plenković.

Pitanja zastupnika za ministra financija Zdravka Marića bila su dijelom o planiranom proračunu za zdravstvo.

Za iduću godinu planirano je nešto više od 16 milijardi kuna uz predviđena određena izravna sredstva za sanaciju dugova, ali ne na razini kao 2021., kazao je Marić dodavši kako se očekuju određen iskoraci da bi se taj pritisak smanjio.

Napomenuo je pritom da vraćanje prihoda HZZO-a u državnu riznicu nije rješenje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oporba, andrej plenković