Hrvatska

AKCIJA POLICIJE: Zbog poticanja na terorizam uhićeno osam ljudi

Piše: PolitikaPlus/HRT

Kriminalistička policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području pet policijskih uprava provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za javno poticanje na terorizam, priopćilo je Ravnateljstvo policije. Policija je uhitila osam osoba, a uhićenja su provedena u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U policiji ističu da istražuju sumnje u "radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte".

Prema pisanju medija, među uhićenima su članovi udruge nazvane Pravednik, Marko Francišković i Natko Kovačević.

Policija je precizirala da se kriminalističko istraživanje provodi na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske Policijske uprave, odakle su i osobe koje se nalaze pod nadzorom policije.

Tijekom današnjeg i narednih dana provodit će se dokazne radnje - pretraga objekata, vozila i druge opreme važne za ovo istraživanje, poručuje Ravnateljstvo policije.

Optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja

U međuvremenu, PU šibensko-kninska objavila je kako je provela istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se na prostoru Poljane u Šibeniku održalo 1. prosinca od 17 do 20 sati. Utvrđeno je da su dvojica muškaraca stara 59 godina kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to prijavili policiji i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, navodi policija. Protiv obojice će biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TERORIZAM, ISTRAGA, POLICIJA