Hrvatska

HZJZ: Kontinentalni dio RH više procijepljen od priobalnog, Sali najbolji

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kartu procijepljenosti. Kad je riječ o cijeloj Hrvatskoj prvu dozu primilo je 50,9 posto, a dvije doze 41,71 posto ukupnog stanovništva.

Izračun je rađen na temelju posljednjih dostupnih podataka iz eVac baze.

Mapu možete pogledati OVDJE.

Tamnocrvenim nijansama označeni su oni dijelovi Hrvatske s manjim postotkom procijepljenosti - do 19 posto, dok su dijelovi koji imaju veću procijepljenost označeni nijansama narančaste - do 29 posto - i svjetlonarančaste - do 39 posto, a zatim žute - do 49 posto - i svjetložute - do 59 posto. Svjetlozelena boja označuje procijepljenost do 69 posto.

Ako gledamo procijepljenost po regijama, vidimo da je priobalni dio Hrvatske manje procijepljen od kontinentalnog, a među županijama titulu najprocjepljenijih odnosi Varaždinska s 47,33 posto cijepljenih drugom dozom, a najgora je Splitsko-dalmatinska sa samo 33 posto cijepljenih drugom dozom.

Ako kartu gledamo po procijepljenosti općina, vidimo da je jedino općina Sali u Zadarskoj županiji na karti cijepljenih drugom dozom u zelenom, odnosno da je procijepila više od  60 posto stanovnika - 65,47 posto.

Najslabija procijepljenost je u Vrhovinama u Lici - 17,92 posto, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - u Zrinskom Topolovcu - 18,47 posto i Đulovcu - 19.03 posto. U Splitsko-dalmatinskoj županiji najniža je procijepljenost u Dicmu - 19,15 posto, te Otoku - 18,67 posto.

Među četiri najveća hrvatska grada najvišu procijepljenost imaju Rijeka - 47,85 posto i Osijek - 47,65 posto, dok je Zagreb na 44,59 posto, a Split na samo 35,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepljenje