Zagreb

GOLUŽA: Izmjena odluke o roditelju odgojitelju je protuzakonita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža u četvrtak se, nakon uvrštavanja u dnevni red sjednice Gradske skupštine izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelja, oštro tome usprotivio ocijenivši da je to "protustatutarno, protuzakonito i protuustavno". 

Goluža je na početku sjednice zatražio stanku te na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika Mosta rekao da se takvim prijedlogom želi drastično izmijeniti, a dobrim dijelom i ukinuti mjera roditelj odgojitelj.   

Ustvrdio je kako je riječ o prijedlogu odluke koja je u suprotnosti sa Statutom Grada Zagreba, Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakonom o općem upravnom postupku, Odlukom o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja te Ustavom Republike Hrvatske.

"To je brutalno kršenje zakonskog okvira u Republici Hrvatskoj, ne samo u tome smislu da se žele retroaktivno primijeniti neki zakoni, već i u činjenici da tijelo koje nije nadležno za donošenje ovakvih odluka želi donijeti tu odluku", smatra Goluža.

Upozorio je i na, kako kaže, "krunu pravne apsurdnosti", a to je da je, tvrdi on, odluka koju žele donijeti protivna sama sebi jer se u Odluci o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kaže da 'o prestanku novčane pomoći po službenoj dužnosti odlučuje nadležno gradsko upravno tijelo'.

"A Skupština Grada Zagreba nije upravno tijelo", dodao je.

Goluža je ustvrdio i da se predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović "totalno pogubio" u vođenju sjednice te da eklatantno krši Poslovnik o radu Skupštine.

Ocijenio je također da je "na djelu pokušaj institucionaliziranja pravnog nasilja nad velikom skupinom građana Zagreba, a najviše zabrinjava što je to jedna od najranjivijih skupina građana - djeca i njihovi roditelji, odnosno mnogočlane obitelji".

Gradski zastupnik Mosta Lovro Marković istaknuo je kako je u prijedlogu gradskog proračuna za 2022., o kojem će se danas raspravljati na skupštinskoj sjednici, predloženo da se zaposlenicima Gradske uprave podižu plaće, odnosno da stavka plaća raste oko 400 milijuna kuna, a istovremeno se, kaže, najveće uštede se rade na mjeri roditelj odgojitelj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trpimir goluža, roditelj-odgajatelj