Svijet

JAPAN: Japanski znanstvenici osmislili maske koje svijetle u slučaju zaraze koronavirusom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Japanski znanstvenici su objavili da su uz pomoć antitijela nojeva kreirali zaštitne maske koje svijetle pod ultraljubičastim svjetlom te tako omogućuju da se utvrdi je li osoba zaražena koronavirusom. 

Neobična metoda Yasuhire Tsukamota i njegovih kolega sa Sveučilišta Kyoto u dogledno bi vrijeme mogla omogućiti jeftino testiranje na koronavirus kod kuće. 

Na temelju prethodnih istraživanja koja su pokazala da su ptice vrlo otporne na bolesti, japanski su znanstvenici obložili filter maske antitijelima nojeva s ciljem otkrivanja koronavirusa.

Najprije su nojevima ubrizgali neaktivan, bezopasan oblik koronavirusa te su potom izvršili ekstrakciju antitijela na specijalni filter postavljen u unutarnjem dijelu maske. U slučaju prisutnosti koronavirusa filter je pod UV svjetlom zasvijetlio.

U manjoj studiji u kojoj je sudjelovalo 32 zaraženih osoba praćenih tijekom 10 dana, ispitanici su nosili maske, a nakon osam sati filteri su uklonjeni i poprskani kemikalijom koja je, u slučaju prisutnosti virusa zasvijetlila pod ultraljubičastim svjetlom.

Filteri koje su nosile osobe zaražene covidom-19 svijetlile su u području oko nosa i usta.

Ravnatelj sveučilišta i glavni autor studije, Yasuhiro Tsukamoto je agenciji Kyodo kazao da se i osobno uvjerio u to da je zaražen koronavirusom nakon što je nosio jednu od eksperimentalnih maski. Dijagnoza mu je potvrđena nakon standardne pretrage.

Tsukamoto je redoviti profesor na veterinarskom fakultetu i godinama proučava nojeve, tražeći načine koji bi pridonijeli prilagodbi njihova imuniteta u borbi protiv ptičje gripe, alergija i ostalih bolesti.

Kazao je kako se nada da će u daljnjim istraživanjima uspjeti obaviti testiranja na većem broju ispitanika, što bi omogućilo da zaštitne maske u slučaju postojanja virusa automatski zasvijetle bez posebnog osvjetljenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MASKE, JAPAN