Mojbiz

ALADROVIĆ: Zahtjevi sindikata za povećanjem materijalnih prava i 13. plaćom nisu realni

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ocijenio je u utorak da zahtjevi sindikata javnih službi za povećanjem materijalnih prava i 13. plaćom u ovom trenutku nisu realni i nadilaze financijski potencijal Republike Hrvatske. 

"Svi se možemo složiti da su ti zahtjevi izrazito izdašni i u ovom trenutku nisu realni”, izjavio je Aladrović na marginama konferencije The Economista komentirajući zahtjeve sindikata s kojima se pregovara o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Čelnici sindikata javnih službi jučer su u pregovorima zatražili uvođenje 13. plaće, porast osnovice za plaće i povećanje materijalnih prava te hitno povećanje cijene rada kako bi se zaustavilo iseljavanje.

Aladrović očekuje da će se za pregovaračkim stolom postići kompromis i u konačnici dogovor "u realnim okvirima”.

Objasnio je i složenost situacije u kojoj se treba voditi računa o javnim financijama, s obzirom da će se sljedeće godine vjerojatno odobriti ulazak Hrvatske u eurozonu.

“Za realne scenarije jesmo, ali ono što je jučer predstavljeno nadilazi financijski potencijal Republike Hrvatske”, ustvrdio je ministar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Josip Aladrović, sindikati