Hrvatska

Jandroković: Liječnici i sestre zaslužuju zahvalnost, a ne agresivne napade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u utorak kako liječnici, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje zaslužuju zahvalnost, a ne agresivne napade, uvrede ili čak fizičke prijetnje.

Komentirajući u razgovoru za RTL televiziju napad na zdravstveno osoblje u Bjelovaru, Jandroković je poručio kako bilo koji oblik nasilja treba oštro osuditi, a država spriječiti nasilje i zaštiti svoje građane.

Nevjerojatno je da se napada liječnike, medicinske sestre i zdravstveno osoblje koji su u dvije godine pandemije koronavirusa učinili velike napore, žrtvovali se, okruženi bolešću i smrću na način koji dosad nije viđen u našim životima, rekao je.

Na pitanje što će učiniti na referendumu za što se prikupljaju potpisi, a potaknuli su ga zastupnici Mosta, odgovorio je kako glede referenduma postoje dvije strane. Jedna je ona koja se bori protiv pandemije, a to je Vlada, a s druge politički protagonisti koji love u mutnom i pokušavaju kod jednog dijela građana koji su možda uplašeni i zbunjeni, izvući političku korist, rekao je Jandroković.

Zamoljen da komentira zahtjeve da se donošenje mjera donosi dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rekao je kako bi to usporilo procese te podsjetio na prošlogodišnji scenarij kada je odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite procjenjivao Ustavni sud. Poručio je da zahtjeve mogu podnijeti opet Ustavnom sudu. 

Naglasio je i kako neće biti obvezatno cijepljenje djece. Tema je to koja je, po njegovu mišljenju, gurnuta u javni prostor i to kako bi se stvorila slika o prisili države nad ljudima, a u tome vidi političke ciljeve stranke koja je to potaknula. 

Predsjednik Sabora smatra kako je zastupnik Hrvoje Zekanović svojim pozivom na cijepljenje bio razborit, ali se nije odmaknuo od svoje retorike. Otvorio jedno pitanje koje je vjerojatno i pitanje njegove savjesti, rekao je i dodao kako mu je nastup bio politički zreo te da je nastupio kao čovjek.

Najavio je donošenje Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kojim su predviđene sankcije za sve one koji se protive epidemiološkim mjerama.

Odgovarajući na upit kako će inspektori koji bi trebali provjeriti covid-potvrde ući na Pantovčak jer je predsjednik Milanović najavio da ih neće pustiti, Jandroković je rekao kako je prijetiti vojskom i psima od strane predsjednika države neprimjereno i neozbiljno. 

Zakone moramo poštovati svi, naglasio je i izrazio uvjerenost da će biti razboritosti i pameti kako ne bi bilo konfliktnih situacija. 

Upitan tko je kriv za odnos državnog vrha koji izgleda kao da je u slijepoj ulici, odgovorio je kako će birači sami procijeniti tko i kako radi za Hrvatsku. 

Politika nisu samo riječi, politika su i djela, rekao je i dodao kako će se "svima po djelima suditi", a ne samo po onome što se govori pa makar to bilo ružno i uvredljivo, nedosljedno, kontroverzno i kontradiktorno.

Na pitanje opterećuje li HDZ niz slučajeva kao što su Žalac, Kuščević pa sad i Tolušić poručio je kako samo može dati potporu institucijama da rade svoj posao.

Upitan je li Zlata Hrvoj Šipek sigurna na poziciji glavne državne odvjetnice, odgovorio je kako je Sabor prihvatio izvješće o radu tog tijela za 2020. te da nisu zabilježene nepravilnosti.

Otkrio je i kako su 124 zastupnika imala covid potvrdu, 24 ih se testiralo, a trojica se nisu javila i ne zna u kojem su statusu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gordan jandroković, medicina, medicinsko osoblje