Hrvatska

Hrvatski MUP o nestanku Splićanina: Do sada prikupljeno ništa ne upućuje na to da su Matej i prijatelji sudjelovali u bilo kakvom incidentu u klubu

Piše: PolitikaPlus/HRT

Od nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu prošlo je 13 dana, no potraga zasad nije dala nikakve rezultate. U Beograd je prije dva dana doputovala visoka delegacija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kako bi se informirala o radu srpske policije i dalјnjem tijeku istrage.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac daje izjavu vezano za predstavnike hrvatske policije koji su proteklih dana boravili u posjetu srbijanskom MUP-u po pitanju potrage za nestalim Matejem.

Gerovac je naglasio kako koordinacija hrvatske i srpske policije traje od prijave nestanke.

Protekla dva dana smo proveli u Beogradu gdje smo sa srpskom policijom razmijenili sva saznanja koja smo prikupili, a li uglavnom smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela apsolutno sve one radnje koje se u ovakvim i sličnim slučajevima poduzimaju, angažirane su sve snage koje su u tom trenutku bile raspoložive, rekao je. Dodao je da se intenzitet traganja i dalje nastavlja kakav je bio i prvog dana. Kazao je kako je na sastanku bio i otac nestalog Mateja.

U ova dva dana smo ostvarili intenzivne kontakte, i dalje smo na dispoziciji, rekao je Gerovac. Nadamo se da će uskoro doći do raspleta događaja i da ćemo Mateja pronaći živoga, poručio je. Ponovio je kako je srpska policija poduzela apsolutno sve što je mogla. Ništa ne ukazuje da je nestanak posljedica bilo kakve nasilne radnje, rekao je Gerovac o prikupljenim dokazima.

Naveo je da se pojedine snimke još uvijek pregledavaju. Upitan može li se reći da je Matej ušao u Savu, kazao je da se može reći da je došao do vode, ali da ne može reći da je u nju i ušao.

'Možemo reći da je osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje', rekao je Gerovac.

'Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi što su nam prenijeli. Morate vještačiti krv, urin... Ostavimo taj dio za istragu koja slijedi. Što se događalo prije dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put praćen je u minutu od strane srpske policije. U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u tijeku, ne mogu govoriti o tome', kazao je Gerovac.

Naveo je da prema onom što je do sada prikupljeno ništa ne upućuje na to da su Matej i prijatelji sudjelovali u bilo kakvom incidentu u klubu u kojem su bili.

“Hrvatska policija će poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje isključivo iz razloga da se pojasne određene stvari koje mogu pomoći u dijelu nestanka.”

Potvrdio je da su prijatelji prošli poligraf te da iz toga ne proizlazi nikakva njihova involviranost u nestanak. “Prijatelji su krucijalan izvor informacija jer su bili s njim.” “Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica”, kaže. Komentirao je i snimku koja je nastala u Savi. “Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to je prostor za diskusiju. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći”, rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nestanak, mup, matej perišin, srbija