Energetika

Plenković: Cijene energenata neće se mijenjati do kraja sezone grijanja - 1. travnja

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Vidljivo je da je omikron u globalnoj dominaciji i da se situacija ne smiruje, rekao je dodavši da od tri milijuna novih slučajeva svakoga dana u svijetu, milijun i pol dnevno otpada na Europu. "Dakle, 50% zaraza u svijetu se trenutno zbiva u Europi".

Svjetska zdravstvena organizacija je prognozirala da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, ako se ovako nastavi širiti, mogao zaraziti pola europskoga stanovništva. Premda je omikron zarazan čini se da, koliko pratimo situaciju, on ipak izaziva blaže simptome. Međutim smrtnost od virusa generalno gledano ostaje i dalje visoka, osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna. S te strane, u Hrvatskoj u proteklih sedam dana imamo više od 48600 slučajeva zaraze, to je najveći broj u jednom tjednu u protekle dvije godine, koliko epidemija traje.

Rastom cijene energenata pogođena je cijela Europa, rekao je Plenković, dodavši da su cijene plina u Europi u prosjeku skočile 40 posto, a cijene struje dvadesetak posto.

Hrvatska je tu iznimka. Napravili smo određene mjere kako porast cijena energenata u kućanstvima u Europskoj uniji ne bi reflektirao u Hrvatskoj. Do 1. travnja, do kraja sezone grijanja, neće doći do porasta cijene struje ni plina. Trenutno stanje na tržištu nije povoljno i Vlada tu održava kontinuirane sastanke i analizira stanje i koje će mjere poduzeti kako bismo eliminirali skokove, rekao je Plenković, dodavši da je jedna od opcija smanjenje PDV-a na plin.

Govoreći o današnjoj sjednici Vlade, premijer je istaknuo kako je pred usvajanjem cijeli paket reforme sustava socijalne skrbi. Paket od sedam zakona prošao je prvo čitanje, a Vlada će ga danas uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor. 

"Cilj je imati učinkovit, pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike", rekao je Plenković.

Dodao je kako time provode Vladin program kojim žele jačati socijalnu politiku i društvenu solidarnost prema najugroženijima u društvu, uključujući i izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. 

Plenković je podsjetio da su u fiskalnom smislu, kada se gleda težina paketa ovih zakona, u odnosu na izdvajanje u 2021., povećali izdvajanja za sustav socijalne skrbi za 500 milijuna kuna. 

Također, premijer je rekao kako ovih dana obilježavamo 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske te 24. godišnjicu Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

"To su važni datumi za hrvatsku povijest, nećemo ih obilježiti zbog epidemioloških mjera onako kako smo inicijalno planirali, ali u svakom slučaju dostojanstveno i s ponosom na prvih 30 godina samostalne i međunarodno priznate Hrvatske", rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je na Vladi kako je prema posljednjim službenim podacima u Hrvatskoj dosad cijepljeno 66,76% odraslog stanovništva. S dodatnom dozom dosad je cijepljeno 642 406 osoba.

Trenutačna epidmeiološka situacija uvelike je rezultat blagdanskih okupljanja bez održavanja preporučenih epidemioloških mjera . U Hrvatskoj je trenutno 53051 aktivnih slučajeva. To znači da je grad veličine Karlovca trenutno obolio od COVID-a. Kad tome pridodamo još više od 22 tisuće naših sugrađana koji su trenutno u samoizolaciji, grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima - rekao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ENERGENTI, ANDREJ PLENKOVIĆ