Kultura

KNJIGE: Objavljena knjiga Roberta Rusconija "Povijest kršćanstva i Crkava"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjigu nekadašnjega profesora Povijesti kršćanstva i Crkava na Sveučilištu Roma Tre Roberta Rusconija "Povijest kršćanstva i Crkava - Od početaka do naših dana" objavio je zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.

Knjiga "Povijest kršćanstva i Crkava, kako navodi nakladnik" (457 str.), obrađuje više od dva tisućljeća povijesti kršćanstva i Crkava, a podijeljena je na velika vremenska razdoblja -  antičko, srednjovjekovno, moderno te suvremeno doba.

Posebno obrađuje neke temeljne prekretnice: od propovijedanja Isusa iz Nazareta do statusa religio licita u vrijeme Konstantina; od temelja kršćanske Europe do širenja katoličanstva po cijelom svijetu; a razmatra i prijelomne točke kao što su Istočni raskol (1054.), Lutherova reformacija i susljedni nastanak brojnih konfesija, Francuska revolucija, sekularizacija, totalitarizmi i Drugi vatikanski koncil.

Nakladnik ističe kako prijelazni trenutci i promjene navode na pitanja o sutrašnjici, kršćanstvu trećega tisućljeća, na uočavanje novih svjetskih poredaka i širenja vjerskog fundamentalizma. 

Tekst, dodaje, nadopunjuju zemljopisne karte i četrnaest reprezentativnih presjeka povijesnog razvoja i danas većinske religije.

U više cjelina, poglavlja i potpoglavlja autor nastoji rekonstruirati, opisati i protumačiti bitne elemente koji se isprepleću u aspektima nejednake važnosti, napominje nakladnik i dodaje kako u svakom od njih: društvenom, gospodarskom i političkom zbivanju obrađuje ulogu crkvenih institucija u njima, razvitak vjerskih i teoloških naučavanja, oblike pobožnosti i bogoštovlja te po strani stavljane i zataškavane pojave neslaganja.

Na kraju svakog poglavlja nalazi se opis popraćen nekom slikom, nekim likom, koji su karakteristični za određeno doba, kojemu su zacrtali smjer i obilježili njegov daljnji razvoj.

Sam tekst, posve na kraju, dopunjuju bibliografija i kronološki popis papa. 

Roberto Rusconi je jedan od osnivača časopisa "Rivista di storia del cristianesimo" i autor brojnih knjiga i znanstvenih članaka.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAKLADNIŠTVO, KNJIGE