Sport

ALILOVIĆ: Moja je odgovornost i obveza još jednom obući hrvatski dres

Piše: PolitikaPlus/Hina

Četiri godine nakon što se oprostio od reprezentacije, Mirko Alilović će ponovo stati na vrata hrvatske rukometne vrste.

Nakon pozitivnog testa Mate Šunjića, izbornik Hrvoje Horvat je na europsko prvenstvo pozvao i Alilovića.

"Vratio sam se na poziv Cvebe (op.a. Hrvoje Horvat). Ovdje sam nakon četiri godine, u ovako kratkom roku je teško nešto iskemijati, no pomoći ću koliko mogu. Moja je odgovornost i obveza još jednom obući ovaj sveti dres," naglasio je  vratar Pick Szegeda.

"Situacija je takva kakva je, ovo prvenstvo je ludo. Nas taj virus proganja od priprema. Promijenili smo mnogo igrača, ali se nadam da će na tome ostati," dodao je Alilović koji je s reprezentacijom osvojio sedam medalja - olimpijsku broncu (2012),  svjetsko srebro (2009) i broncu (2013), te dva europska srebra (2008, 2010) i dvije bronce (2012, 2016).

Otkrio je kako je nedavno drugi put bio zaražen koronavirusom.

"Bio sam po drugi put zaražen, no hvala bogu ništa nije bilo kritično. Nisam imamo nikakve simptome i nakon četiri dana sam dobio negativan test. Svi ti protokoli, karantene i zatvaranja otežavaju igračima pripreme za utakmice, treba izdržati sve ovo. Takva je situacija da ne znamo tko će sutra igrati," istaknuo je.

Prokomentirao je i dosadašnje igre hrvatske reprezentacije na prvenstvu.

"Prva utakmica (Francuska) je bila s nekim respektom i strahom, dok je druga (Srbija) bila totalna suprotnost. Igrali smo hrabro, bez panike. Nije nas ponijela atmosferta, odigrali smo zrelo. Protiv Ukrajine smo dominirali i pustili kočnice.  Sigurno da bi pobjedom protiv Crne Gore ekipa još rasla i dobila još više samopouzdanja. Porasle bi i ambicije."

Osvrnuo se i na idugeg suparnika, Crnu Goru.

"Crna Gora je ekipa čiji igrači igraju u jako dobrim, čak i sjajnim klubovima u Europi. To je skupina jako dobrih individualaca, puni su samopouzdanja. Tražit će svoju priliku, trebamo biti oprezni i dobro ih analizirati. Respektiramo ih, ali se oni nas trebaju bojati," poručio je Alilović.

Jedan od najboljih hrvatskih igrača u prvom krugu bio je Ivan Čupić koji je u prve tri utakmice zabio 13 golova. Više od njega zabili su tek Ivan Martinović (16) i Tin Lučin (14).

"Nadali smo se da možemo doći do Budimpešte. Prvi cilj je tu. Crna Gora je pokazala da su ozbiljna i kvalitetna reprezentacija s izrazitim momčadskim duhom. Morat ćemo biti ozbiljni, razmišljamo samo o njima, a ne o idućim suparnicima," kazao je Čupić.

"Moramo odigrati bolje nego u prvom krugu, kvalitetnije na svim poljima. Vjerujem da ćemo sutra osvojiti prve bodove," dodao je.

Premda hrvatska reprezentacija ima velikih problema s koronavirusom, krilo PPD Zagreba nije tražilo izlike.

"Ne razmišljamo o problemima, jer nema smisla. Moramo s time živjeti na dnevnoj bazi. Kvalitetni smo i s jednom borbenom igrom i velikom željom i sutra ćemo izaći na teren," naglasio je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukomet, mirko aliliović