Zagreb

VELIKE PROMJENE: Donosimo detalje - odvoz otpada u Zagrebu poskupljuje, mijenja se model naplate

Piše: PolitikaPlus

Tomislav Tomašević, objavio je da su Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, nakon čega bi o njoj trebala odlučivati Gradska skupština ( sjednici u veljači) a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja Cilj je smanjenje količine otpada u gradu. Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati vrećice u trgovinama.

Kako je rekao na konferenciji za medije odluka se donosi kako bi se Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Dodao je da Zagreb za razliku od svih drugih gradova u Hrvatskoj odlučio ići novim putem prema koji će prema njegovu mišljenju biti najpravedniji.

Nastavio je kako će taj sustav omogućiti individualizaciju na razini kućanstva, posebice na razini stana u višestambenim zgradama.
Da se doista naplaćuje usluga prema stvarno odloženom miješanom otpadu, tj. otpadu koji nije sortiran za recikliranje i kompostiranje - pojasnio je.

Rade to, rekao je, kako bi se uskladili s ciljevima EU i kako bi napravili veliki korak prema zatvaranju odlagališta Jakuševec, ali i kako bi maknuli spremnike s javnih površina zbog kojih je Grad Zagreb prozvan "kantogradom".

Da bi funkcionirao, ovaj sustav traži da se spremnici, kojih je sada čak oko 200 tisuća na javnim površinama, stave ponovno pod kontrolu vlasnika višestambenih zgrada, tako da ih se stavi na posjed i "pod ključ", odnosno pod kontrolu - da pristup trećim osobama ne postoji za te spremnike, rekao je Tomašević.
'Broj odvoza će ostati isti. Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno za kućanstva, za ostale 90 kuna i na to ide varijabilni dio koji će će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om', kazao je Tomašević dodavši da je je tako u Švicarskoj.

Za one koji su ne budu pridržavali propisanog iz Odluke predviđene su kazne od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo.

Kako stoji u odluci 'kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika'

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ, SMEĆE