Svijet

NJEMAČKA: Počelo suđenje bivšoj pripadnici IS-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pred višim pokrajinskim sudom u Naumburgu u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt u utorak je započeo proces protiv njemačke državljanke koja je optužena zbog članstva u terorističkoj organizaciji Islamska država i aktivnostima s tim u vezi.

Državno odvjetništvo 22-godišnjoj Leonori M. osim članstva u nekoj stranoj terorističkoj organizaciji predbacuje i sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti te povredu zakona o oružju.

Prema optužnici njemačka državljanka iz Sangerhausena u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt je 2015. preko Turske otputovala u Siriju, gdje se priključila terorističkoj organizaciji Islamska država.

Ona je tijekom boravka u Siriji svom suprugu, također pripadniku IS-a, pomogla u kupovini i daljnjoj prodaji žene, pripadnice etničkih Jezida, koju su držali kao robinju.

Prema navodima državnog odvjetništva, optužena je i samostalno služila IS-u kao bolničarka u bolnici koja se nalazila na području koje je okupirao IS.

Također joj se predbacuje i kršenje zakona o posjedovanju oružja zbog toga što je cijelo vrijeme boravka u Siriji nosila vatreno oružje. Optužena je sva što joj se pripisuje počinila dok je bila maloljetnica.  

Leonora M. u Siriji je rodila dvoje djece, a u prosincu 2020. je, s još dvije njemačke državljanke, dopremljena iz zatvora na sjeveru Sirije te je odmah nakon dolaska uhićena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, isil