Hrvatska

PLENKOVIĆ: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. 

„Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina“, objavio je Plenković o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS. 

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara. 

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa. 

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kojem se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguran posao za Đuru Đakovića koji bi mogao postati servisni centar „šireg spektra“. 

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pješačku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je premijer. 

Plenkovića su novinari potom pitali da komentira napetosti vezane za Ukrajinu, ali i Milanovićeve jučerašnje izjave o rusko-ukrajinskoj krizi. - Ja sam ekstenzivno komentirao tu temu, mogu ponoviti da je nestvarna u svakom pogledu. Reputacijski? Zaključite sami. Nije ovo prvi put da imamo pozive naših veleposlanika nakon izjava Milanovića. Izjave o Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, BiH... To mi djeluje konzistentno urušavanje odnosa sa zemljama s kojima imamo bitne odnose. Stav Vlade oko Ukrajine je jasan, postoji napetost, imamo osam godina okupirana područja... Temeljna pozicija Hrvatske je teritorijalni integritet, diplomacija, deeskalacija, mirno rješenje i suradnja. Ta je politika principijelna, drži se postulata međunarodnih prava. Hrvatska je bila u toj situaciji devedesetih, uspjeli smo. To je naše iskustvo, bili smo primatelji sigurnosti s mirovnim operacijama UN-a. Želimo razvijati partnerske odnose s Ukrajinom i sa Rusijom. Uloga Hrvatske je konstruktivna, da podijeli svoje iskustvo i put rješenja. Nećemo špekulirati o eskalaciji. Svi žele mir. Ukrajinci su nas priznali u prosincu 1991., imamo sjajnu suradnju, razumijem da nisu bili oduševljeni onim što su čuli - rekao je Plenković.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bradley, borbena vozila, andrej plenković