Kultura

FILMOVI: Prva hrvatska retrospektiva Denisa Villeneuvea u kinu Tuškanac

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko kino Tuškanac donosi od 4. do 11. veljače prvu hrvatsku retrospektivu kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea, jednog od najznačajnijih filmaša današnjice, sa svih njegovih deset filmova.

Osim popularnih i visokobudžetnih filmova kao što su "Dina", "Blade Runner 2049", "Dolazak" i "Sicario", "Tuškanac" predstalja i same početke slavnog autora, od filma "Naša majka" kojim je privukao međunarodnu pažnju do prvijenca "32. kolovoza na Zemlji" te "Maelström" i "Politehnika".

Retrospektivu u petak otvara "Naša majka" (2010), autorovo 'probojno' ostvarenje temeljeno na kazališnom komadu libanonsko-kanadskog dramatičara Wajdija Mouawada. 

"U slojevitom i promišljenom djelu na intrigantan način povijest i sadašnjost prelamaju se kroz živote članova jedne nepotpune obitelji u čijim se sudbinama oslikava složenost turbulentne druge polovine 20. stoljeća u Libanonu", napominje se u najavi. 

Žestoka i krvava krimi-drama "Sicario" (2015) debitantsko je scenarističko ostvarenje dotadašnjeg glumca Taylora Sheridana, u kojemu glume Emily Blunt, Daniel Kaluuja i Benicio Del Toro, a izdvaja se i glazbena podloga Jóhanna Jóhannssona. 

U programu su i psihološka egzistencijalna SF drama "Dolazak" (2016) s Amy Adams, Jeremyjem Rennerom i Forestom Whittakerom te triler-drama "Politehnika" (2009).

Potonji je ekranizacija tragičnih zbivanja iz 1989. u Montrealu kada je jedan od studenata politehničkog fakulteta naoružan ušao u zgradu fakulteta te krenuo selektivno ubijati svoje kolegice i profesorice.

Na izričitu želju Denisa Villeneuvea filmska fotografija je crno-bijela, a snimalo se na zamjenskim lokacijama iz poštovanja prema žrtvama, napominje se u najavi.

Prikazat će se i Villeneuveov debitantski dugometražni film, romantična drama "32. kolovoza na Zemlji" (1998),  prikazana u Cannesu, u kojoj je glavnu žensku ulogu imala Pascale Bussières.

Nagrađivana psihološka drama "Neprijatelj" (2013) uspješna je adaptacija romana "Dvojnik" Joséa Saramage, s Jakeom Gyllenhaalom u dvije uloge, a glume još Isabella Rossellini, Mélanie Laurent i Sarah Gordon.

Villeneuveovo drugo dugometražno ostvarenje je drama "Maelström" (2000), opisan kao "razmjerno hermetično i vrlo sugestivno režiran film dojmljivo kreiranog sumornog i snolikog ozračja".

Tu je i redateljev najnoviji film "Dina" (2021), adaptacija kultnog romana Franka Herberta, od kojega se mnogo očekivalo upravo zbog činjenice što će ga režirati Villeneuve.

Riječ je tek o prvom dijelu planirane dvodijelne adaptacije romana i prema mnogima, Villeneuve je opravdao očekivanja, snimivši raskošno produciran, sugestivno režiran i odlično glumljen film "u kojem je svijet iz mašte Franka Herberta zaživio na uistinu impresivan način".

U psihološkoj triler-drami "Zatočene" (2013) Villeneuve se priklonio žanrovskom filmu, s Hughom Jackmanom u jednoj od najuspjelijih uloga u dosadašnjoj karijeri, te Jakeom Gyllenhaalom. Fotografiju filma potpisao je Roger Deakins, inače stalni suradnik braće Coen, koji je za rad na ovom filmu bio nominiran za Oscara. 

Retrospektivu u petak, 11. veljače, zatvara "Blade Runner 2049" (2017), nastavak antologijskog znanstvenofantastičnog filma Ridleyja Scotta. 

Iz "Tuškanca" kažu kako je riječ o vrlo uspjelom, iznimno sugestivno režiranom i dojmljivo atmosferičnom djelu čiji autori niti ne pokušavaju prikriti derivativnost i povremenu citatnost.

Kako dodaju, redatelj je tijekom čitavog rada na projektu otvoreno izražavao skepsu i bojazan glede njegova (ne)uspjeha, upravo iz razloga što svaka usporedba neizbježno mora biti na štetu nastavka. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMOVI, KINO TUŠKANAC