Hrvatska

HNB: Raspisujemo novi natječaj za eurokovanice s motivom kune

Piše: PolitikaPlus/HRT

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) u idućim danima raspisat će novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, izvijestili su u utorak iz HNB-a.

Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta HNB-a koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune, navodi se u priopćenju HNB-a.

Nadalje, ističu da je na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila odluku tog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u idućim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane RH s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Iz HNB-a navode da su u tijeku natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe natječaja.

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu, kažu iz središnje banke.

- Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica, poručili su još iz HNB-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, KOVANICE, HNB