Svijet

Rusko-ukrajinska kriza: Japan će isporučiti LNG Europi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Japan je najavio u srijedu da će dio uvezenog prirodnog ukapljenog  plina (LNG) preusmjeriti Europi kako bi premostila poremećaje u dobavi ruskog plina zbog napetosti između Moskve i Zapada.

Nekoliko brodova koji su trebali dopremiti LNG u Japan već je preusmjereno prema Europi i njihovo se uplovljavanje očekuje već u veljači, izjavio je novinarima u Tokiju japanski ministar za ekonomiju, trgovinu i industriju Koichi Hagiuda.

Ministar nije precizirao koje će količine biti prodane Europi po tržišnoj cijeni.

Ponovio je svoje riječi od 4. veljače da je Japan siromašan resursima pa mora prvo osigurati dovoljno energije za vlastite potrebe, no da želi pomoći međunarodnoj zajednici.

Japan je jedan od najvećih svjetskih uvoznika ukapljenog plina o kojemu uvelike ovisi za isporuke struje te industrijsku proizvodnju i za grijanje zimi.

Međutim, lako je moguće da Japan neće imati veće količine koje će moći ustupiti Europi jer zbog oštre zime početkom godine i sam teško nabavlja potrebne količine.   

Ministar Hagiuda  spomenuo je "tešku" energetsku situaciju s kojom se Japan suočava, ali je dodao i da Tokio želi odgovoriti na zahtjeve veleposlanika Sjedinjenih Država i Europske unije u Japanu da priskoči u pomoć Europi.

SAD, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zatražio je krajem siječnja od Katara i drugih velikih proizvođača da provjere mogu li opskrbljivati ​​Europu ako isporuke iz Rusije budu obustavljene zbog ukrajinske krize.

Moguća ruska invaziju na Ukrajinu prekinula bi isporuke ruskog plina Europi ako Bruxelles odlučiti takvu rusku akciju kazniti sankcijama.

Stručnjaci takav scenarij drže malo vjerojatnim.

Njemački kancelar Olaf Scholz uvjeravao je u ponedjeljak Washington da novi plinovod Sjeverni tok 2 kojim se plin treba izravno iz Rusije dopremati u Njemačku ispod Baltičkog mora, neće biti pušten u promet ako Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija podmiruje oko 40 posto europske potražnje za plinom, podsjeća Reuters. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

japan, europa, plin