Svijet

SAD: Biden kaže da je prijetnja ruske invazije "vrlo visoka"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je prijetnja ruske invazije na Ukrajinu "vrlo visoka", ali da su vrata za diplomatsko rješenje još uvijek otvorena.

Govoreći novinarima na izlasku iz Bijele kuće, Biden je rekao da "sve indikacije koje imamo pokazuju da su spremni napasti Ukrajinu".

Upitan koliko je ta prijetnja u ovome trenutku visoka, Biden je odgovorio "vrlo visoka". "Imam osjećaj da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana", dodao je.

Biden je ponovio da Rusija nije povukla svoje snage s ukrajinske granice i da SAD vjeruje da je upletena u akcije kojima je cilj opravdati invaziju.

No, istaknuo je da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće, pa je zatražio od državnog tajnika Antonya Blinkena da u četvrtak ode u Ujedinjene narode i ondje da izjavu.

"On će iznijeti plan. Još uvijek postoji izlaz iz ovoga", naglasio je Biden.

Dodao je da se zasad ne planira čuti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Neposredno prije Bidenove izjave, visoki dužnosnik State Departmenta je rekao da je stigao ruski odgovor na američke sigurnosne prijedloge, no predsjednik je izjavio da ih još nije pročitao.

Rusija je također protjerala drugog po rangu američkog diplomata iz Moskve. 

Bidenova izjava uslijedila je nedugo nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti izmijenili vatru uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija niječe da planira invaziju, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joe biden