Svijet

Francuski ministar financija: Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a je posljednje sredstvo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom. 

Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, to bi se pitanje moglo kasnije razmotriti, kazao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

"SWIFT je posljednje sredstvo, ali je jedna od opcija koja ostaje na stolu", rekao je Le Maire novinarima uoči sastanka u Parizu sa svojim kolegama iz zemalja eurozone.

Uoči istog sastanka, njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da su "sve opcije na stolu" uz one koje su već dogovorene.

"Prve sankcije su nametnute Rusiji. One štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju", rekao je.

Ministri financija vjerojatno će razgovarati o utjecaju sukoba na europsku ekonomiju. Ekonomisti navode da bi se mogao povećati inflatorni pritisak i usporiti ekonomski rast.

Lideri članica Europske unije u četvrtak su pristali zamrznuti rusku imovinu u Uniji i zaustaviti ruskim bankama pristup europskom financijskom tržištu.

Sankcije će također biti usmjerene na ruski energetski i transportni sektor.

London je u petak ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Europske unije protivi se takvoj mjeri jer bi vjerovnici teško vratili svoj novac.

Promatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplicirati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, rusija