Svijet

UN: Brazil glasao za osudu ruske invazije unatoč Bolsonarovoj nevoljkosti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Brazil je u petak glasao za nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj bi se osudila ruska invazija na Ukrajinu, unatoč određenoj nevoljkosti brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da osudi Rusiju.

Južnoamerička zemlja bila je među 11 članica Vijeća koje su glasale za rezoluciju koju je sastavio SAD, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani.

Na nacrt je Rusija stavila veto i sada se očekuje da će ga razmotriti 193-člana Opća skupština UN-a.

Reuters je ranije u petak izvijestio da će Brazil glasovati za rezoluciju unatoč sumnjama svog krajnje desnog predsjednika.

Bolsonaro, koji se nedavno sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, u četvrtak je kritizirao svog potpredsjednika Hamiltona Mouraa zbog osude ruske invazije, rekavši da Mouraov posao nije govoriti o krizi u istočnoj Europi.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija i pozvalo na diplomatsko rješenje, ali nije osudilo invaziju.

Samo nekoliko dana prije invazije, stojeći uz Putina u Kremlju, Bolsonaro je rekao da je "solidaran s Rusijom", ne objašnjavajući detalje. Kasnije je rekao novinarima da Putin ima miroljubive namjere.

Američki State Department osudio je tada Bolsonarovu izjavu i rekao da ona potkopava diplomatske napore da se spriječi katastrofa.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brazil, rusija