Svijet

DEVIZE: Rusi ne smiju iznositi devize iz Rusije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je u ponedjeljak Rusima da iznose devize izvan zemlje, u pokušaju da stabilizira vrijednost rublje koja je povijesno potonula nakon uvođenja sankcija. 

Odluka o zabrani iznošenja deviza stupa na snagu u utorak, objavio je Kremlj.

Uz to, ruski izvoznici će 80 posto svojih deviznih prihoda morati pretvoriti u rublje i održavati takav omjer i u buduće. 

Ove dramatične mjere nastojanje su da se rusko gospodarstvo obrani od zapadnih sankcija, uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD, EU i druge zemlje isključile su Rusiju iz globalnog sustava plaćanja Swift i blokirale sve transakcije ruske središnje banke. Potonjom mjerom žele se neutralizirati goleme ruske devizne rezerve, nagomilane zadnjih godina zahvaljujući prihodima od prodaje nafte. 

Prodaja deviza jedno je od glavnih oruđa kojom se zemlje koriste kad žele osnažiti domaću valutu. Rublja se strmoglavila u odnosu na euro i dolar čim su se u ponedjeljak otvorile burze. 

Zapadne sankcije već su prisilile rusku središnju banku da oštro digne kamate, s 10.5 na 20 posto, kako bi suzbila inflaciju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, putin, devize