Zagreb

GRAĐEVINSKE DOZVOLE: Uskok optužio djelatnike Grada Zagreba za primanje mita od poduzetnika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskok je u petak pred zagrebačkim Županijskom sudom optužio dvojicu djelatnika Grada Zagreba i osmero poduzetnika koje tereti za primanje i davanje mita radi izdavanja građevinskih i prometnih dozvola.

Riječ je o jednom od krakova antikorupcijske afere koja je rezultirala optužnicom nakon što je tužiteljstvo početkom srpnja 2021., u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, pokrenulo istragu protiv Milivoja Kotrle (67), Darka Baruna (52), Jelene Barišić (52), Ivana Papića (49), Ivana Rukavine (64), Krešimira Huzjana (77), Zdravka Čabraje (74), Dubravka Milojevića (69), Sanje Borisavljević (57) i Gorana Miličića (55).

Uskok je, ne navodeći identitete optuženika, precizirao kako Kotrlu tereti da je, od kolovoza do studenog 2020., kao voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet primao mito u zamjenu za izdavanje lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte.

Tužiteljstvo ističe kako je Kotrla dogovorio s vlasnicom građevinske tvrtke Jelenom Barišić da će za potrebe rekonstrukcije poslovnih prostora u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Zagrebu, u kojoj se nalazi tvrtka građevinarke i ugostiteljski objekt u vlasništvu Ivana Papića, smanjiti broj parkirališnih mjesta i time otkloniti obvezu plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna.

Nakon što je Barišić uputila prigovor sektoru za promet gradskog ureda sa zahtjevom da se na projekt primjeni iznimka u GUP-u radi smanjenja broja parkirališniih mjesta, Barišić je u dogovoru s Papićem dala 1300 eura mita Kotrli, priopćio je Uskok.

Kotrla je, dodaju, nakon primljenog mita naložio svojoj stručnoj savjetnici da sastavi nove posebne uvjete za tu lokaciju, nakon čega je tu odluku i parafirao, čime su tvrtke građevinarke i ugostitelja oslobođene plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna.

Uskok: Kotrla tražio nagradu i za svojeg pomoćnika

Uskok tereti Kotrlu i da je zatražio od Ivana Rukavine naknadu od 5000 eura kako bi mu osigurao izdavanje prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za Rukavinin objekt, na što je Rukavina i pristao.

Kotrla je ujedno, nastavlja Uskok, od Rukavine zatražio dodatnih 500 eura nagrade za pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanja komunalne infrastrukture Darka Baruna, na što je Rukavina također pristao. Kotrla je, nadodaje tužiteljstvo, naložio podređenom službeniku da sačini rješenje o zauzimanju dijela javne površine kako bi je Rukavina mogao nesmetano koristiti.

Nadalje je Kotrla ishodio izdavanje prometnog elaborata za zagrebački stambeno-poslovni objekt u vlasništvu Krešimira Huzjana, s time da je mito od 5000 kuna za Kotrlu pripremio direktor Huzjanove tvrtke Dubravko Milojević koji je novac predao Zdravku Čabraji, a koji je mito zatim dao Kotrli.

Uskok nadodaje da su Kotrla i Čabraja kao posrednik podijelili 5000 kuna mita po pola.

Također, Kotrla se tereti da je primio 500 eura mita od poduzetnice Sanje Borisavljević u zamjenu za izdavanje potvrda za izgradnju stambenih objekata na više adresa u Zagrebu.

Kotrla je potvrde predao izvanbračnom suprugu poduzetnice Goranu Miličiću, nakon čega je Borisavljević ponovno zatražila od Kotrle izdavanje nove potvrde jer je u podnesenom zahtjevu napravila grešku. Kotrla je na to pristao, predao zahtjev za ispravak potvrde podređenom službeniku i za Borisavljević ishodio potvrdu za koju je od Miličića primio 500 eura, navodi Uskok.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, uskok