Hrvatska

UKLJUČIVANJE U DRUŠTVO: Osijek organizira školsku nastavu i vrtić za djecu izbjeglu iz Ukrajine

Piše: PolitikaPlus/Hina

S ciljem što bržeg uključivanja u društvo izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, dvije ukrajinske učenice 5. razreda krenule su na nastavu u osnovnoj školi "Tenja" kod Osijeka, a ovoga tjedna očekuje se i početak vrtićkih aktivnosti za 20-tak izbjegle djece koja su smještena na ovom području.

Načelnik osječkog Stožera civilne zaštite i dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je u ponedjeljak novinarima kako, uz spomenute dvije učenice koje pohađaju nastavu u Tenji, postoji najava za još jednu učenicu koja bi se priključila nastavi u osječkoj osnovnoj školi "Frana Krste Frankopana".

Što se tiče 20-tak izbjegle djece vrtićke dobi, istaknuo je Vulin, u nedjelju je s njima i njihovim roditeljima obavljen razgovor te je dogovoreno da će će im se osigurati prostor u osječkom Kulturnom centru gdje će za početak djeca boraviti uz stručnu pomoć, raditi sa psiholozima te imati svu potrebnu skrb i stručnu potporu. 

Nakon nekog vremena, ovisno o procjeni struke, tu će se djecu integrirati u redovne vrtiće, izvijestio je.

Naglasio je da će Grad Osijek djeci iz Ukrajine na raspolaganje staviti sve svoje resurse te će, uz besplatan gradski prijevoz i besplatni školski obrok, moći koristiti sve gradske kapacitete, bazene i druge sportske sadržaje.

Uskoro će, najavio je, u Dječjem kazalištu "Branka Mihaljevića" biti organizirana predstava s titlovima na ukrajinskom jeziku, kako bi je djeca mogli pratiti.

"Najvažnije je da djeca što manje osjete užase rata koji su snašli njihove obitelji. Naši sugrađani, s obzirom na iskustva iz Domovinskog rata, apsolutno suosjećaju s ukrajinskim izbjeglicama, svakodnevno se javljaju, nude pomoć u obliku smještaja, hrane, odjeće, higijenskih potrepština i igračaka za djecu", ustvrdio je Vulin.

Ponovio je da se širi mreža kapaciteta za smještaj jer je vrlo teško procijeniti koliko će ljudi iz Ukrajine doći idućih dana ili tjedana, pa je uz postojeći prihvatni centar u sportskoj dvorani "Jug", za slučaj potrebe, u pripravnosti i sportska dvorana "Zrinjevac" kao potencijalni drugi prihvatni centar.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

osijek, ukrajinci