Hrvatska

SABOR: Pred Saborom dinamičan tjedan, u srijedu o novom ministru graditeljstva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan, već u srijedu novim ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine trebao bi na prijedlog Vlade imenovati Ivana Paladinu, nakon što je bivši Darko Horvat podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Paladina, koji je dobio jednoglasnu podršku vladajuće koalicije, u srijedu će biti 'saslušan' na zajedničkoj sjednici resornih saborskih odbora za graditeljstvo i za gospodarstvo.

Predstavit će im svoj program i viđenje rada, zastupnici će mu moći postavljati pitanja i on je dužan na njih odgovoriti.

O povjerenju novom ministru Sabor će samo glasovati, bez rasprave.

U Vladi ističu da Paladina, bivši predsjednik uprave instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke (HPB), ima bogato stručno iskustvo u vođenju projekata.

"Paladina ima iskustva kao menadžer, a i kao netko tko se bavio građevinskim sektorom, ono što nama treba je svježa i nova energija. On je mlad, a ima dovoljno iskustva i mislim da će biti dodana vrijednost u radu Vlade", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Paladina nije član HDZ-a, ali je u krugu onih koji podržavaju vladajuću stranku.

Prije njega, kao kandidat za Horvatova nasljednika kotirao je HNS-ov Stjepan Ćuraj, no tome su se usprotivili koalicijski partneri HSLS i Reformisti.

Sabor o uvođenju eura kao službene valute u RH

Sabor će u srijedu, u prvom čitanju, raspraviti Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, plan je da od 5. rujna ove godine cijene budu istaknute i u kunama i u eurima kako bi proces prilagodbe građana i gospodarstva na euro krenuo i prije no što se on uvede, a za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute. Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

U sklopu svojih zakonodavnih aktivnosti, Vlada bi ove godine Saboru trebala uputiti više od 70 prijedloga koji se odnose na uskladbu i pripremu za uvođenje eura.

Sabor će u četvrtak raspravljati o prijedlozima da do 70, odnosno do pet pripadnika hrvatskih Oružanih snaga sudjeluje u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj, te u projektu EU "Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti".

O tim će prijedlozima glasovati u petak.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, Ivan Paladina