Hrvatska

SABOR: Zastupnici podijeljeni u vezi s uvođenjem eura

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prije nego je Hrvatski sabor formalno otvorio raspravu o Vladinu prijedlogu da se euro uvede kao službena valuta u Hrvatsku, dio saborskih klubova opetovao je svoje protivljenje, odnosno podršku tom prijedlogu.

Hrvatska nije spremna za ulazak u euro zonu, ne srljajte kao guske u maglu tim ulaskom, poručio je u Saboru nazočnom ministru financija zastupnik Marijan Pavliček (HS).

 Povedite  strukturne reforme, uvedite reda u financije, pa kad stanemo na noge, neka narod o tome odluči na referendumu, predložio je Pavliček i prognozirao kako će mnogi, koji će glasovati za zakon o uvođenju eura, nakon nekog vremena plakati za hrvatskom kunom.

Miroslav Škoro (ZPH) svjestan je obveza koje je Hrvatska preuzela Ugovorom o pridruživanju EU, no ističe kako je „pitanje trenutka ključno u puno toga“.  

Ulazimo u eurozonu, a naše gospodarstvo za to nije spremno, ulazimo u trenutku kada je na djelu globalna inflacija, razmotrite još jednom trenutak u kojem to činite, pozvao je Zdravka Marića.

S druge strane, uvođenje eura nedvosmisleno podržava Krešo Beljak (HSS) . To je jedna od zadnjih stanica na hrvatskom putu u euro-atlantske integracije, to  je ono što smo željeli još 1990. i od čega ćemo, bez obzira na sve imati koristi, kazao je.

Izrazio je nadu da u prijelaznom razdoblju neće doći do „divljanja“  tečaja kod zamjene kune eurom.

I Dario Zurovec (Fokus) apelira na kolege da razmisle koliko nam koristi uvođenje eura. Sada se nalazimo u vremenu kad je tržište nestabilno, kad skaču cijene sirovina i energenata, nama treba stabilna valuta, a euro je druga najstabilnija valuta u svijetu, naglasio je i podsjetio da štedimo u eurima, da se u njima izražavaju cijene nekretnina, automobila.

„Tako da je ovo jedan prirodan slijed“, rekao je Zurovec uoči prvog čitanja zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Plan je da od 5. rujna ove godine cijene budu istaknute i u kunama i u eurima kako bi proces prilagodbe građana i gospodarstva na euro krenuo i prije no što se on uvede, a za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute. Čitave 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, moći će u Hrvatskoj narodnoj banci besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, EURO