Mojbiz

PLENKOVIĆ: Vlada je učinila maksimum da se ublaži teret cijena goriva

Piše: PolitikaPlus

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako Vlada čini maksimum da ublaži teret cijena goriva dodavši kako će sutra doći do pada cijena pa bi Dizel trebao koštati 12,03, benzin 11,84, a plavi dizel 8,14 kuna.

"Dizel bi sutra trebao biti 12,03 kune, benzin 11,84 kuna, a plavi dizel 8,14 kuna", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o sutrašnjem smanjenju cijena goriva.

Pojasnio je kako je do manjih cijena goriva došlo zbog toga što je prosjek cijene nafte na Mediteranskom tržištu bio manji nego tjedan prije te jer je Vlada prošli tjedan donijela dvije uredbe s kojima su dodatno smanjili cijenu goriva.
Podsjetio je da su smanjili trošarine te su ograničili i marže na 0,75 lipa. "Vlada je sa svoje strane učinila maksimum da ublažava teret cijena goriva", istaknuo je.

Vezano uz proračunske prihode, Plenković je kazao da u ovim okolnostima moraju biti u poziciji da financiraju sve subvencije podsjetivši i kako je prošli tjedan u Saboru bila rasprava o smanjenju PDV-a na plin te na niz drugih potrepština.

Podsjetio je i da su zbog kriza koje su imali ovih godina (Agrokor i druge) morali biti intervencionistička vlada, istaknuvši i da će to uraditi svaki put kada treba jer smatraju da je u ovakvim globalnim i tektonskim promjenama jako važno da država ispuni svoju ulogu.

Spremni smo za različite scenarije kada se govori o izbjegličkoj krizi

Predsjednik HDZ-a je pozitivno odgovorio na upit je li naša zemlja spremna na različite scenarije kada se govori o izbjegličkoj krizi. Podsjetio je i kako naša zemlja ima ogromno iskustvo jer smo prije 30-tak godina imali ne samo prognanike iz vlastite zemlje, već  i izbjeglice iz BiH. Sada, kazao je, sličnu situaciju doživljavaju zemlje koje neposredno graniče sa Ukrajinom (Poljska, Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Moldova) a dio izbjeglica odlazi i u druge članice EU.

Poručio je i da za prihvat izbjeglica računa i na sredstva iz europskih fondova jer se radi o jako velikom broju ljudi te ako to bude jako dugo trajalo sigurno će se tražiti zajednička europska rješenja.    

Planovi o uvođenju eura idu jako dobro

Upitan o planovima o ulasku u eurozonu i za komentar izjave nobelovca Josepha Stiglitza da bi naša zemlja trebala pričekati s uvođenjem eura, Plenković je rekao da su poznati Stiglitzevi stavovi o euru istaknuvši kako naši planovi o uvođenju eura idu jako dobro.

"Sve aktivnosti koje se tiču ispunjavanja naših obaveza nakon članstva u Europskom tečajnom mehanizmu II idu po planu. One će biti okončane krajem ovoga mjeseca i na taj način ćemo, što se nas tiče, ispuniti sve što je bitno da se ključne odluke o hrvatskom članstvu u eurozoni donesu sredinom ove godine, a da se, sukladno našim planovima, s 1. siječnjem 2023. to realizira", naglasio je.  

Drži kako nam je članstvo u eurozoni "sidro" vrlo jasnog i prepoznatljivog smjera.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz (79) rekao je prošli tjedan da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura jer bi šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svijetu, a različito utječu na zemlje.

Dr. Bosanac je bila legenda Vukovara    

Plenković je izrazio i žaljenje zbog smrti ratne i poslijeratne ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac kazavši da je ona bila legenda Vukovara i nejgove obrane, vukovarske bolnice te simbol pomoći onima koji su stradali i patili u vrijeme velikosrpske agresije na taj grad heroj i simbol otpora u Domovinskom ratu.

"Znam  da je bila zaista teško bolesna u posljednje vrijeme, to se i vidjelo i u komunikaciji. Znam da je dobila svu potrebnu skrb. Žao mi je da je više nema među nama, ali uspomena na njenu ogromnu, humanu ostavštinu i kao liječnice te kao osobe je zaista izuzetno velika i siguran sam i da će njezin ispraćaj biti na razini koji je dr. Bosanac i zaslužila", poručio je.  

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, GORIVO