Svijet

INVAZIJA NA UKRAJINI: Rusija jača zračne napade, s više od 250 letova registriranih u zadnja 24 sata. Ujedinjeno Kraljevstvo će osigurati Ukrajini 6000 projektila kao novu potporu

Piše: PolitikaPlus/Hina

9:29  Ukrajina: Rusija jača zračne napade

Rusija jača zračne napade, s više od 250 letova registriranih u zadnja 24 sata, objavila je u četvrtak ujutro ukrajinska vojska.

To je 60 letova više nego dan ranije, objavila je Ukrajina. Glavni ciljevi su područja u i oko Kijeva, Černihiva i Harkiva.

Otkad je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu prije mjesec dana, u Harkivu je poginulo 294 civila, uključivo 15 djece, objavila je u četvrtak policija na Telegramu.

8:56 Ruske snage granatirale su noćas područje Luganska. Ubijene su četiri osobe, među kojima dvoje djece. Još šestoro ih je ranjeno.

8:13 Zelenskij pozvao na prosvjede širom svijeta protiv ruske invazije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu navečer građane čitavog svijeta da izađu na ulice kako bi izrazili prosvjed protiv ruske invazije na njegovu zemlju.

"Izađite s ukrajinskim simbolima kako bi branili Ukrajinu, kako bi branili slobodu, kako bi branili život", poručio je Zelenskij u video poruci na engleskom.

"Nađite se na trgovima, na ulici, pokažite se i neka vas se čuje!"

Britanija će Ukrajini osigurati oko 6000 novih obrambenih projektila i gotovo 30 milijuna funti (40 milijuna dolara) za potporu BBC-jevu izvješćivanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

Britanski premijer Boris Johnson objavit će novi paket potpore u četvrtak na sastancima čelnika NATO-a i G7, istodobno nagovještćujući spremnost za daljnjim jačanjem ukrajinskih obrambenih sposobnosti, priopćio je njegov ured u srijedu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će surađivati ​​s našim saveznicima na jačanju vojne i gospodarske potpore Ukrajini, jačajući njihovu obranu dok preokrenu tok u ovoj borbi", rekao je Johnson.

"Jedan mjeseca nakon ove krize, međunarodna zajednica se suočava s izborom. Možemo održati plamen slobode živim u Ukrajini ili riskirati da se ugasi diljem Europe i svijeta."

Kao dio paketa, UK će osigurati 6000 projektila i 25 milijuna funta novčane potpore za ukrajinsku vojsku. Također će osigurati 4,1 milijun funta za BBC World Service za potporu uslugama na ukrajinskom i ruskom jeziku te u borbi protiv dezinformacija.

Britanija je priopćila da će uz novu obvezu osigurati do 10.000 projektila i da dodatna sredstva dolaze uz 400 milijuna funta namijenjenih humanitarnoj i gospodarskoj pomoći.

Očekuje se da će summit NATO-a u četvrtak u Bruxellesu otključati dodatnu pomoć Kijevu, uključujući opremu koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, ukrajina