Scena

VIDEO ANALIZA: Filmovi koje vrijedi pogledati u travnju 2022.

Piše: Damir Demonja

*u ovome tekstu navedeni su samo oni filmovi koje su kontaktirani hrvatski distributeri i kino-prikazivači potvrdili za prikazivanje u tekućem mjesecu

Za mjesec travanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su jedanaest premijernih filmova. Koji sve filmovi bi se trebali naći na programu hrvatskih kina, prema podacima kontaktiranih hrvatskih distributera i kino-prikazivača, navedeni su kako slijedi, s trenutnim datumima početaka njihovih prikazivanja u travnju.

 

BADMAN (SUPER-HÉROS MALGRÉ LUI)

Francuska, Belgija, 2021.

Redatelj: Philippe Lacheau

Glumci: Philippe Lacheau, Julien Arruti, Tarek Boudali

Žanr: akcija, komedija

Trajanje: 82 minute

Producentske tvrtke/Distributer: StudioCanal/TF 1 Studio/TF 1 Films Production/Editus d.o.o.

On čini dobro…ali loše. Super tko?

Cedric (Philippe Lacheau) je komičar koji se teško probija u filmski posao, a postigao je uspjeh samo zahvaljujući lošem publicitetu. Kada mu producent francuskog filma o superjunaku naslova „Badman“ ponudi glavnu ulogu nakon prerane smrti glumca koji je trebao igrati glavni lik, čini se da se sreća konačno okrenula u Cedricovu korist. Međutim, Cedric jedne noći doživi prometnu nesreću, dobiva amneziju i kada se osvijesti misli da je on zaista Badman i da ima misiju koju treba ispuniti. Bez obzira na gadgete s njegovog kostima, Cedric će se morati suočiti s gangsterom i ponovno zadobiti poštovanje svoga oca, policijskog komesara. Moći će računati na svoju sestru Éléonore (Elodie Fontant) i svoja dva najbolja prijatelja Adama (Tarek Boudali) i Seba (Julien Arruti).

U kinima od 07. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

HITNA POMOĆ (AMBULANCE)

SAD, 2022.

Redatelj: Michael Bay

Glumci: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González

Žanr: akcija, kriminalistički, drama, triler

Trajanje: 136 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Universal Pictures/ Bay Films/Endeavor Content/Editus d.o.o.

Službena web stranica: https://www.facebook.com/Ambulancethemovie,  https://www.instagram.com/ambulancethemovie/ i https://www.ambulance.movie/

Na ulicama Los Angelesa u samo jednom danu tri života će se zauvijek promijeniti. Riječ je o najvećoj pljački banke u povijesti grada i mogućim plijenom od 32 milijuna dolara. Kako je došlo do toga?

Odlikovani veteran Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) nema novca za plaćanje troškova liječenja svoje žene. Očajan, zatraži pomoć od osobe od koje to nikako nije smio, svoga posvojenog brata Dannyja (Jake Gyllenhaal), karizmatičnog kriminalca. Danny ponudi bratu sudjelovanje u velikoj pljački, a kako je život Willove žene na kocki, ovaj ga ne može odbiti. Sve pođe po zlu kada braća otmu vozilo hitne pomoći u kojemu se nađu ozlijeđeni policajac, koji se bori za život, i medicinska tehničarka Cam Thompson. U bjesomučnoj potjeri bez kraja, braća moraju izbjeći policijske snage cijeloga grada, održati svoje taoce na životu i pritom ne ubiti jedan drugoga. Ovo će biti najuzbudljiviji bijeg iz L.A. kojega smo ikad vidjeli.

U kinima od 07. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

PLAĆENIK (THE CONTRACTOR)

SAD, 2022.

Redatelj: Tarik Saleh

Glumci: Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs,Eddie Marsan

Žanr: akcija, triler

Trajanje: 103 minute

Producentske tvrtke/Distributer: 30WEST/Icon Films/STX Films/Blitz Film & Video Distribution

Od producenata filmova „John Wick“, „Sicario“ i „Greenland: posljednje utočište“.

Nakon što je nečasno otpušten iz marinaca, James Harper (Chris Pine) pridružuje se paravojnoj organizaciji kako bi svoju obitelj mogao uzdržavati radeći jedini posao koji zna. Sa svojim timom otputuje u Berlin na tajnu misiju u kojoj istražuju misterioznu prijetnju, ali se odjednom nađe napušten od svih i lovljen usred Europe. Dok se bori za goli život nastoji otkriti motive onih koji su ga izdali.

U kinima od 07. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

ČUDESNE ZVIJERI: DUBLEDOREOVE TAJNE (FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUBLEDORE)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2022.

Redatelj: David Yates

Glumci: Eddie Redmayne, Jude Law, Mads Mikkelsen, Ezra Miller, Dan Fogler

Žanr: avantura, obiteljski, fantazija

Trajanje: 142 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Heyday Films/Warner Bros./Blitz Film & Video Distribution

Povratak u magiju.

Profesor Albus Dumbledore (Jude Law) shvaća da veliki mračni čarobnjak Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) želi preuzeti kontrolu nad čarobnjačkim svijetom. Kako ga ne može sam zaustaviti, pomaže mu Newt Scamander (Eddie Redmayne), koji predvodi neustrašivu ekipu čarobnjaka uz pomoć jednog „bezjaka“. Na nevjerojatnoj misiji susrest će se stare i nove čudesne zvijeri od kojih je dio na Grindelwaldovoj strani. Dumbledore, međutim, zbog velikog rizika i opasnosti neće dugo ostati po strani.

Slavna autorica Harry Potter serijala, J.K. Rowling, i studio Warner Bros. pripremili su novu poslasticu za sve ljubitelje svijeta čarobnjaka. Vrijeme je za povratak u magiju!

U kinima od 14. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ i „CineStar Arena IMAX“ kinu u IMAX i 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

ZECKO KOŠ I TAJNA MRKOG HRČKA (CHICKENHARE AND THE HAMSTER OF DARKNESS)

Sinkroniziran na hrvatski

Belgija, Francuska, 2022.

Redatelji: Ben Stassen, Benjamin Mousquet

Žanr: animirani, avantura, komedija

Trajanje: 91 minuta

Budžet: 20 milijuna US$

Producentske tvrtke/Distributer: Dark Horse Comics/Octopolis/nWave Pictures/Blitz Film & Video Distribution

Smješten u svijet raskošne fantazije, film prati avanture Zecka Koša, mladog neobičnog superjunaka kojega je posvojio kralj Peter, poznati pustolov. U želji da se uklopi i osjeća voljenim unatoč svojoj različitosti, Zecko Koš je opsjednut avanturama bez obzira na svoju nespretnost. Kada najveći zločinac Kraljevstva, njegov vlastiti ujak, pobjegne iz zatvora i zaprijeti da će svrgnuti njegovog oca, Zecko Koš kreće u epsku utrku kako bi ga zaustavio. Njegova potraga za Hrčkom tame postaje prava avantura kroz koju Zecko postupno uči otvoriti se drugima i pomiriti se sa svojom različitošću, zahvaljujući prijateljima koje bismo svi voljeli imati, kornjači Abe i tvoru Meg.

Zabavna avantura za cijelu obitelj koja donosi snažnu, univerzalnu poruku o toleranciji i važnosti prihvaćanja razlika, vlastitih i tuđih.

U kinima od 14. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

NOTRE-DAME U PLAMENU (NOTRE-DAME BRȖLE)

Francuska, Italija, 2022.

Redatelj: Jean-Jacques Annaud

Glumci: Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mickaël Cirinian

Žanr: drama

Trajanje: 110 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Pathé/Blitz Film & Video Distribution

Bilo je oko 18 sati 15. travnja 2019. godine, kada se dogodilo nešto nezamislivo, pred očima brojnih ljudi i kamera koje su pristigle iz cijeloga svijeta. Parišku katedralu Notre-Dame je zahvatio plamen. 400 vatrogasaca borilo se s vatrom kako bi izbjegli nestanak Notre-Dame. Ovaj napeti filmski spektakl, slavnog francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda, poznatog po kultnom filmu „Ime ruže”, nastao je prvenstveno za prikazivanje na velikim platnima kino dvorana. Redatelj je koristio brojne video materijale koje su snimili vatrogasci i pariška policija te iskaze članova vatrogasnih brigada, stanovnika i župljana

U kinima od 21. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

OPERACIJA MINCEMEAT (OPERATION MINCEMEAT)

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021.

Redatelj: John Madden

Glumci: Colin Firth,Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn,

Jason Isaacs

Žanr: drama, ratni

Trajanje: 128 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: FilmNation Entertainment/Blitz Film & Video Distribution

Temeljeno na nevjerojatnoj istinitoj priči. Obmana. Najvažnije oružje u ratu.

Ratne 1943. godine nevjerojatni plan Britanaca upropastio je vojnu taktiku nacista. Akcija neobičnog naziva „Operacija Mincemeat“ promijenila je tijek Drugog svjetskog rata, a sve se temeljilo na jednoj nevjerojatnoj činjenici – čovjek koji je trebao izvršiti operaciju već je bio mrtav!

Colin Firth, dobitnik „Oscara“ za ulogu u filmu „Kraljev govor“, u istinitoj priči o akciji koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata.

U kinima od 21. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

SEANSA (SEANCE)

SAD, 2021.

Redatelj: Simon Barrett

Glumci: Suki Waterhouse, Inana Sarkis, Ella-Rae Smith, Madisen Beaty

Žanr: horor, misterij

Trajanje: 92 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Chisel Films/Dark Castle Entertainment/HanWay Films/Ingenious Media/GEM Entertainment/Discovery Film & Video Distribution

Suki Waterhouse tumači glavnu ulogu u filmu „Seansa“, tinejdžerskom hororu radnjom smještenom u ženski internat kojega progoni osvetom opsjednuti duh. Camille Meadows (Suki Waterhouse) nova je djevojka na prestižnoj Fairfield Akademiji za djevojke koju privlači misterij oko Kerrie, studentice koja je preminula nakon što je sudjelovala u seansi prizivanja legendarnog duha s Fairfielda. Camille se uskoro sprijateljuje s Kerrieinim društvom. Kada je pozovu na njihovu sljedeću seansu, Camille će u početku smatrati da je riječ o zezanciji, ali djevojke uskoro bivaju ubijene jedna po jedna. Duh s Fairfielda došao je po svoju osvetu, a Camille će morati postati detektivkom kako bi razriješila misterij… Ili spoznala sudbinu svojih prethodnica.

U kinima od 21. travnja, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

 

SJEVERNJAK (THE NORTHMAN)

SAD, 2022.

Redatelj: Robert Eggers

Glumci: Alexander Skarsgard, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke,Willem Dafoe,Claes Bang, Björk

Žanr: akcija, avantura, drama, povijesni, triler

Trajanje: 140 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: New Regency Productions/Focus Features/Universal Pictures International (UPI)/Editus d.o.o.

Pobijedi svoju sudbinu.

Hvaljeni redatelj Robert Eggers, poznat po filmovima „The Witch“ (2015) i „Svjetionik“ (2019), predstavlja novi film „Sjevernjak“ („The Northman“), osvetnički triler sa sjajnom glumačkom postavom koja uključuje Alexandera Skarsgarda, Nicole Kidman i Ethana Hawkea, uz zvijezde Eggersovih prethodnih filmova, Willema Dafoea iz „Svjetionika“ i Anyju Taylor-Joy iz „The Witch“. U ovom filmu se pojavljuje i islandska pjevačica Björk, zajedno sa svojom kćeri Ísadórom Bjarkardóttir.

Sjevernjak“ je priča koja prati vikinškog princa čiji je cilj osvetiti svoga oca. Radnja se događa na Islandu na prijelazu 9. u 10. stoljeće. Priča je prikazana kroz oči Amletha (Alexandre Skarsgard) koji još kao dječak svjedoči ubojstvu svoga oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), koje je počinio njegov stric Fjolnir (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje. Poput slomljene Arye Stark iz „Igara prijestolja“, koja svake večeri naglas čita popis ljudi kojima će se osvetiti, Amleth se zaklinje da će se osvetiti za sve što mu je u ranoj mladosti oduzeto.

Scenarij je uz Roberta Eggersa pisao i islandski pjesnik Sjón koji je u nekoliko navrata surađivao s Björk kao tekstopisac njezinih pjesama, a zajedno s Larsom von Trierom surađivao je na scenariju filma „Ples u tami“ (2000). Srednjovjekovna skandinavska legenda na kojoj je priča temeljena poslužila je Shakespeareu kao inspiracija za slavnog Hamleta. Na ovome filmu Robert Eggers ponovno surađuje s direktorom fotografije Jarinom Blaschkeom te još jedan zajednički projekt pretvaraju u vizualni spektakl. S takvim adutima, od vizualne estetike do zvjezdane glumačke postave, ovaj vikinški triler je filmsko iskustvo za pamćenje.

U kinima od 21. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

DOWNTON ABBEY: NOVO DOBA (DOWNTON ABBEY: A NEW ERA)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2022.

Redatelj: Simon Curtis

Glumci: Tuppence Middleton, Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle,Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt

Žanr: drama, romansa

Trajanje: 125 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Universal Pictures/Carnival Film & Television/Focus Features/Editus d.o.o.

Filmski povratak.

U filmskom nastavku ove kultne franšize, događa se presedan unutar Downtona. Imanje dobiva primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu zdanja.  Glumci i članovi ekipe, od Hugha Dancyja do Laure Haddock, donose novu dinamiku u odnose, a samo snimanje počinje izazivati priličnu pomutnju među vlasnicima i osobljem. Kako bi se distancirali od kaotičnog filmskog seta, dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremeni boravak u vilu koja je misteriozno poklonjena Lady Violet, nakon što je davno, tijekom mladosti, provela „nekoliko dana“ s muškarcem. Bit će zanimljivo otkriti o čijoj se kući, zapravo, radi i što se točno dogodilo između Violet i nepoznatog muškarca?

U kinima od 28. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (THE UNBEARABLE WEIGHT OF MASSIVE TALENT)

SAD, 2022.

Redatelji: Tom Gormicam

Glumci: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Neil Patrick Harris, Tiffany Haddish

Žanr: akcija, komedija, kriminalistički, triler

Trajanje: 105 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Lionsgate/Saturn Films/Blitz Film & Video Distribution

Nicolas Cage je Nic Cage.

Nic Cage je u ulozi glumca koji očajnički želi dobiti ulogu u filmu Quentina Tarantina. Dok pokušava ostvariti svoju želju, privatno se bori s kćeri koja odrasta u zahtjevnu tinejdžericu i pokušava popraviti odnos s njom. U filmu se obračunava i s egoističnim Cageom (samim sobom) s početka 90-ih kojega optužuje da je kriv za cijeli niz loših filmova koje je snimio i koji su ga doveli na B listu popularnosti, ali i do ruba bankrota.

Film je sniman u Dubrovniku, a uz oskarovca Cagea u filmu gledamo i Pedra Pascala, najpoznatijeg po ulogama u televizijskim serijama „Igra prijestolja“ i „Narcos“.

U kinima od 28. travnja, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film