Svijet

UKRAJINA: Zelenski kaže da je pozvao Macrona u Ukrajinu i uvjeri se u "genocid"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti.

"Razgovarao sam s Emmanuelom", rekao je Zelenski u razgovoru za američku mrežu CNN koji se vodio u petak a emitiran je u nedjelju. "Mislim da želi potaknuti Rusiju na dijalog", dodao je, obrazlažući odbijanje francuskog čelnika da osudi "genocid" u Ukrajini, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena.

Ukrajinski predsjednik je u srijedu rekao da to odbijanje francuskog kolege "veoma boli".

"Rekao sam mu da bih htio da razumije kako nije riječ o ratu, kako to nije ništa drugo do genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku", rekao je Zelenski za CNN. "Doći će i vidjeti, siguran sam da će onda razumjeti".

Emmanuel Macron koji je usred kampanje za drugi predsjednički mandat na izborima koji se u sljedeću nedjelju održavaju u Francuskoj, rekao je u četvrtak da pravni stručnjaci, a ne političari, moraju ocijeniti je li riječ o "genocidu" te da "sudjelovanje u verbalnoj eskalaciji" neće pomoći Ukrajini.

U razgovoru objavljenom u nedjelju ukrajinski predsjednik je usto rekao da želi da Joe Biden posjeti Ukrajinu pošto je ovog tjedna iznenadio izjavom da ruske snage provode "genocid".

"Mislim da će doći", "ali naravno on o tome odlučuje, to ovisi o sigurnosnoj situaciji", dodao je. "Mislim da kao predsjednik Sjedinjenih Država treba doći i vidjeti".

"Bit će nam drago da dođe u našu zemlju, to bi bila velika poruka potpore za nas", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u razgovoru za drugu američku mrežu, CBS, koji je također emitiran u nedjelju.

Po njegovim riječima, "osobni susret dvojice predsjednika", Bidena i Zelenskog, "mogao bi otvoriti put novoj pošiljci američkog oružja Ukrajini i pregovorima o mogućem političkom rješenju sukoba".

Američka vlada razmišlja o slanju izaslanika u Kijev, ali Bijela kuća zasad ne želi visokorizično putovanje predsjednika Bidena.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Emmanuel Macron, UKRAJINA-EU