Svijet

WASHINGTON: SAD nudi 10 milijuna dolara za informacije o ruskim obavještajcima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Američke Države ponudile su u utorak nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o šest osoba koje su opisale kao ruske vojne obavještajne časnike koji su izvršili kibernetičke napade koji su pogodili kritičnu američku infrastrukturu.

Šestero obavještajaca radi u kibernetičkoj jedinici ruske Glavne obavještajne uprave (GRU) i bili su uključeni u globalni napad štetnog softvera 2017. koji je zarazio računala nekoliko privatnih američkih insitucija, uključujući bolnički sustav, priopćio je američki State Department.

"NotPetya" kibernetički napad 2017. naštetio je dijelu ukrajinske infrastrukture i računalima u zemljama diljem svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Sjedinjene Države, prouzročivši štetu koja se procjenjuje u milijardama dolara.

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u incident.

Američka savezna velika porota 2020. godine optužila je šest službenika jedinice "Sandworm", među ostalim, za urotu radi računalne prijevare i zloporabe, rekao je State Department.

Nagrade u iznosu do 10 milijuna dolara bit će isplaćene za informacije koje vode do "identifikacije ili lokacije bilo koje osobe koja, radeći po uputama ili pod kontrolom strane vlade, sudjeluje u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima protiv kritične infrastrukture SAD-a", naveo je State Departament.

Rusija za sada nije komentirala taj potez SAD-a.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

špijuni, rusija, sad