Svijet

PUTIN: Zapad se pripremao za invaziju naše zemlje, domovina se brani - u Ukrajini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je njegova zemlja oduvijek zagovarala nedjeljivu sigurnost, sustav koji je ključan za cijelu međunarodnu zajednicu, ali da je NATO imao potpuno drukčije planove.

"U prosincu prošle godine predložili smo zaključivanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima. Rusija je pozvala zapad na iskren dijalog u potrazi za razumnim, kompromisnim rješenjima, da uzmemo u obzir obostrane interese. Ali, sve je bilo uzalud", rekao je Putin na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede.

"Zemlje NATO-a nisu nas htjele čuti, u stvari imale su potpuno drugačije planove (...) pripremana je još jedna operacija kažnjavanja u Donbasu, invazija naših povijesnih zemalja, uključujući Krim", istaknuo je Putin.

Podsjetio je da je sustavno stvarana "apsolutno neprihvatljiva prijetnja za Rusiju, izravno na njenim granicama".

"U Kijevu su najavili moguću nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo aktivno preuzimati kontrolu nad nama susjednim teritorijem. Sustavno je stvarana neprihvatljiva prijetnja i to izravno na našim granicama", rekao je Putin.

Sve je ukazivalo, dodao je Putin, da je sukob s neonacistima, pristašama Stepana Bandere, koje podržavaju SAD i njihovi partneri, neizbježan, ali da u svijetu ne smije biti mjesta za "krvnike i naciste" te da je dužnost Rusije da čuva sjećanje na one koji su slomili nacizam.

Istaknuo je da se Rusija "specijalnom vojnom operacijom" preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina ispravna odluka

U govoru na Crvenom trgu je podsjetio da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su u Ukrajinu počele stizati na stotine stranih savjetnika, da je redovito isporučivano najmodernije naoružanje iz zemalja NATO-a.

"Opasnost je svakim danom bivala sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji - to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, snažne i neovisne zemlje", rekao je Putin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

putin, rusija