Zagreb

POSLOVANJE: Zagrebački holding zadržao kreditni rejting

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački holding zadržao je Ba1 kreditni rejting sa stabilnim izgledima, prema ocjeni međunarodne agencije Moody`s, izvijestili su iz te tvrtke u utorak.

Moody's u izvješću navodi kako je kreditna ocjena potkrijepljena snažnim financijskim i institucionalnim vezama s vlasnikom, Gradom Zagrebom, te strateškom ulogom Holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u gradu Zagrebu.

Holding u svom priopćenju dodaje da je Moody's prepoznao negativne utjecaje pandemije, poremećaja lanaca opskrbe, inflatornih kretanja i energetske krize na rezultat poslovanja u 2021.godini.

No, unatoč tome iz kreditne agencije očekuju da će EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u ovoj godini iznositi približno 500 milijuna kuna, što predstavlja 12 posto operativnih prihoda predviđenih u istom razdoblju.

Usprkos kretanju cijena energenata na tržištu i poteškoćama u lancima opskrbe, Moody's očekuje dodatno smanjenje operativnih troškova u 2022. uzevši u obzir organizacijsko restrukturiranje započeto u četvrtom kvartalu prošle godine te najavljeno spajanje i optimizaciju korporativnih funkcija, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

Kako se navodi u izvješću, ocjena Ba1 sa stabilnim izgledima odražavaju očekivanje agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKI HOLDING, POSLOVANJE