Hrvatska

ĐOGAŠ: Preispitat ćemo financiranje Grada Splita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kandidat HDZ sa splitskog gradonačelnika  Zoran Đogaš, koji nije član te stranke, najavio je u subotu kako će mu prvi korak, pobijedi li na izborima, biti preispitivanje financiranja Grada Splita.

"Prvi i najvažniji kora je da mi trebamo preispitati cijelo financiranje Grada i preuzeti financiranje u svoje ruke," rekao je Đogaš na predstavljanju svog izbornog programa.

Dodao je kako je gradski proračun prenapuhan.

P njegovim riječima, samo od prihoda u Gradu Splitu se ne može ništa "novo veliko napraviti" te je nužno uključiti se u projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

"Želim biti gradonačelnik koji je šef i lider  i preuzima odgovornost," poručio je Đogaš.

Istaknuo je kako će se sa suradnicima usredotočiti na rješavanje  prometnih poteškoća na splitskom području.

"Sedam je ključnih projekata kojim ćemo poboljšati prometni krvotok Splita ali  je za njihovu realizaciju nužna sinergija s državom i županijom. Riječ je o projektima izlaza iz luke, puta iza nove bolnice, nastavak Bračke, završetak Zajčeve i Manđerove, Zagorskog puta te nastavak Vukovarske," kazao je Đogaš.

Đogaš planira graditi ili nadograditi  garaže na lokacijama Lokve, Dobrilina, Odeska, Doverska, Sućidar i Ravne Njive čime bi se dobilo 1261 parkirno mjesto.

Potencijal za izgradnju garaža su, kako je rekao, i Papandopulova, Svačićeva, Sustipan i Kragićeva poljana kojima Split može dobiti dodatnih 1000 parkirnih mjesta, a garaže koje će sigurno ići u tehničku nadogradnju su Tijardovićeva, Krležina i Vrančićeva.

"Jedan od velikih projekata za Split, koji je i od interesa za cijelu Hrvatsku, je i željeznica i Trajektna luka Split," rekao je.

Istaknuo je kako njegov plan da 100 posto splitske djece  budu u vrtićima a sad ih je 74 posto te je najavio gradnju vrtića u Pujankama, Pazdigradu, Stobreču, Kili i Blatinama., ali i vrtića u KBC-u Split za zaposlenike bolnice.

Također je najavio izgradnju nove škole u naselju Kila te sedam školskih dvorana. Po njegovim riječima investirat će se u obnovu Doma mladih a pokrenut će s i izgradnja POS-ovih stanova.

"Godinu dana bivša vlast nije napravila ništa oko Žnjana, a sve im je bilo spremno. Zato ćemo čim prije ponovno pokrenuti realizaciju projekta te ga dovršiti u mandatu,"  istaknuo je Đogaš

Najavio je kandidaturu Splita za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine, te izgradnju Kongresnog centra.

Planira i izgradnju spomen obilježja u Splitu s imenima poginulim u Domovinskom ratu iz tog grada.

Također je rekao kako će se zauzimati za kulturu dijaloga u Splitu poručivši kako  Splitu nisu potrebna prepucavaj i svađe.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, zoran đogaš