Energetika

INTERVENCIJA VLADE: Od ponoći niže cijene goriva

Piše: PolitikaPlus

Cijene benzina i dizela od danas su nešto niže, iako je prošlog tjedna najavljivano da bi mogle doseći gotovo 16 kuna.

No, na telefonskoj sjednici vlade u ponedjeljak donesene su odluke kojima je cijena goriva ostala na sličnoj razini kao i proteklog tjedna.

Na vladi je donesena i odluka da se cijene goriva više se neće mijenjati svakog utorka, već svaka dva tjedna.

Izvor : Vlada RH

Dosad je benzin, običan Eurosuper 95, bio 13.86 kuna po litri, a od danas je 13.50, dok je dizel biti snižen s 13.14 kuna po litri na 13.08 kuna po litri. Te cijene će vrijediti do 21. lipnja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je kako se vladinim mjerama sniženja trošarina na benzin i dizelsko gorivo te ograničavanjem marži daje doprinos da cijene derivata ovaj tjedan dodatno ne rastu, a vjeruje da zbog tih mjera ne bi trebalo doći do poremećaja u opskrbi.

Vlada je, podsjetimo, na telefonskoj sjednici smanjila marže distributera za dodatnih deset lipa po litri pa je tako marža za benzinska i dizelska goriva smanjena sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri. Ujedno je Vlada smanjila trošarine na benzinska i dizelska goriva, i to na benzin za dodatnih 40 lipa po litri što je ukupno za 80 lipa, a za dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GORIVO, DIZE, VLADA, CIJENE